Tichanovskaja: Lukasjenko lever i fruktan

Domen är bestämd över Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko. –Lukasjenko vill visa sig stark. Men han är rädd – och svag, säger oppositionsledaren i exil, Svetlana Tichanovskaja, som en förklaring till regimens brutalitet.

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja på besök i Stockholm.

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja på besök i Stockholm.

Foto: Duygu Getiren/TT

Belarus2021-12-05 06:40

Svetlana Tichanovskaja driver en oförtröttlig kamp för förändring i Belarus. Uppdraget har hon fått sedan hennes man fängslats vid valet 2020. Själv har hon tvingats i exil.

Hon sitter i en rakryggad fåtölj i en regeringsbyggnads fönstersal i Stockholm. Hennes blick är skarp när hon redogör för läget i Belarus, om försöken att få till stånd ett land där invånarna själva får välja sin ledare. Utefter väggarna bakom oss finns säkerhetspersonal och livvakter.

– Vi måste kalla läget för vad det är: en humanitär kris. Varje dag grips människor, det finns omkring 890 politiska fångar, och flera tusen invånare har drabbats av våld och tortyr. Men människor vägrar att ge upp, de fortsätter att försöka att skapa en struktur på marken för opposition, säger hon.

Förhoppningar, om än minimala, fanns till en förändring i presidentvalet i augusti 2020. Tichanovskaja ställde upp som motkandidat sedan hennes man, dåvarande presidentkandidaten Sergej Tichanovskij, gripits.

På minimal tid lyckades de få 100 000 underskrifter som krävdes för att ställa upp.

Maldes ned

Men förhoppningarna maldes ned till blodbesudlat grus. Lukasjenko segrade i valet med 80 procent av rösterna. Svetlana Tichanovskaja greps, för att sedan föras till grannlandet Litauen där hon tvingas leva i exil.

TT: Går det att verka på distans när Belarus slutit sig och makten blockerar utflöde av information?

– Jag är inte i exil, säger hon skarpt.

– Mina närstående är i Belarus. Sedan, rent praktiskt, så är vi i kontakt med många olika grupper och koordinerar verksamheten med dem som är kvar i Belarus, fortsätter hon och nämner speciellt de många kvinnor som är aktiva i oppositionen.

I fåtöljen bredvid Svetlana sitter EU-minister Hans Dahlgren (S). De två har precis diskuterat utvecklingen i Belarus, Dahlgren poängterar fortsatt svenskt stöd till förändring och Tichanovskaja tackar för det kvarts sekel som Sverige varit aktivt i Belarus.

– Vi behöver mer hjälp till dem som verkar på marken i Belarus Det är viktigt att EU:s länder, och USA, står enade och att kontinuitet finns i påtryckningarna.

Nya sanktioner

En sådan åtgärd är förstärkta sanktioner som EU, USA, Storbritannien och Kanada infört mot personer, företag och landets flygbolag. Ytterligare anledning är migrantkrisen där Lukasjenko anses ha tvingat migranter till gränsen mot Polen för att ta sig in i EU. Dahlgren kallar det för ett ”hybridkrig” i samtalet.

Tichanovskaja vill se mer:

– Vi behöver allt stöd vi kan få för vår sak. Sanktioner är en del av det.

TT: Men hur stark är då regimen i huvudstaden Minsk? Hur många står Lukasjenko nära?

– Det är en ganska liten grupp. Men det är svårt att säga, då makten utnyttjar hot för att behålla makten. Lukasjenko har suttit 27 år vid makten. Det finns en vertikal maktutövning, där regimen kan använda sig av utpressning för att behålla lojalitet.

Följdfrågan är förstås Rysslands inflytande. Lukasjenko har vid flera tillfällen suttit vid president Vladimir Putins sida, ofta i Putins mer informella mottagningsmiljö i Sotji vid Svarta havet. Satiriker har liknat samtalen vid en knähund, om än stor, som hålls hårt i kopplet av husse Putin.

Tichanovskaja är försiktig om Kremls roll:

– Vi är grannar med Ryssland. Och vi vill ha en bra relation med vår granne. Men det är ju som om Lukasjenko tar skydd bakom Putin.

Tichanovskaja är också noggrann med att peka på skillnaden mellan situationen i Belarus och utvecklingen i östra Ukraina, där ordkrig pågår om risker för en rysk invasion. Ukrainakrisen är mer omfattande, den rör även Krimhalvön och tillgång till Svarta havet samt Natos roll gentemot Moskva.

– - Krisen i Belarus är inte geopolitisk på samma sätt, säger hon.

Frestar på

39-åriga Tichanovskaja är både korrekt och formell; men mitt i den hänsynslösa storpolitiken är det uppenbart att hon är en närvarande människa som påtagit sig ett ansvar som hon kanske inte bett om.

– Det är hårt arbete, dag och natt och det måste göras. Men rent personligt, på det psykiska planet, innebär det mycket stress. Det är påfrestande, uttröttande.

Tichanovskajas barn är med henne i exil. Men hennes man är fortsatt fängslad. Den sobra salen i regeringskansliet skrumpnar liksom när hon berättar:

– Han har suttit i isoleringscell i över ett år. En så kallad rättegång kan ge honom tolv till femton års fängelse.

TT: Kan du prata med honom?

– Bara genom advokat, svarar Svetlana Tichanovskaja.

Sveriges EU-minister Hans Dahgren (S) och Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja, som lever i exil.
Sveriges EU-minister Hans Dahgren (S) och Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja, som lever i exil.
Fakta: Orolig utveckling i Belarus

Belarus president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken sedan 1994.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020 — då Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna — utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning.

Valet var enligt bedömare inte demokratiskt och präglades av valfusk.

23 maj 2021 omdirigerade Belarus regering ett Ryanair-plan till Minsks internationella flygplats. Planet flög från Aten med Vilnius som destination. Ombord fanns regimkritikerna Roman Protasevitj och Sofia Sapega som greps. Händelsen fördömeds internationellt.

I början av juli hotade president Lukasjenko med att EU skulle ”översvämmas” av migranter. Senare började migranter från bland annat Irak och Syrien att ta sig till Belarus, där de fördes till gränsen mot främst Polen, men även Litauen och Lettland.

Källor: NE, BBC


Fakta: Oppositionsledaren i Belarus

Svetlana Tichanovskaja — eller Svjatlana Tsichanouskaja, om man transkriberar från belarusiska — har varit förgrundsfigur för oppositionen i Belarus sedan sommaren 2020.

Hon ersatte då den fängslade maken Sergej Tichanovskij som kandidat i presidentvalet mot den långsittande diktatorn Aleksandr Lukasjenko.

Efter valet flydde hon till Litauen undan de gripanden och repressalier som i stor grad drabbat oppositionen inne i Belarus.

Tichanovskaja är född 1982, har arbetat som lärare och tolk och har två barn, födda 2010 och 2016.

Oppositionsrörelsen i Belarus fick år 2020 EU-parlamentets Sacharov-pris för tankefrihet.

Källor: NE, EU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!