Svetlana Tichanovskaja driver en oförtröttlig kamp för förändring i Belarus. Uppdraget har hon fått sedan hennes man fängslats vid valet 2020. Själv har hon tvingats i exil.
Hon sitter i en rakryggad fåtölj i en regeringsbyggnads fönstersal i Stockholm. Hennes blick är skarp när hon redogör för läget i Belarus, om försöken att få till stånd ett land där invånarna själva får välja sin ledare. Utefter väggarna bakom oss finns säkerhetspersonal och livvakter.
– Vi måste kalla läget för vad det är: en humanitär kris. Varje dag grips människor, det finns omkring 890 politiska fångar, och flera tusen invånare har drabbats av våld och tortyr. Men människor vägrar att ge upp, de fortsätter att försöka att skapa en struktur på marken för opposition, säger hon.
Förhoppningar, om än minimala, fanns till en förändring i presidentvalet i augusti 2020. Tichanovskaja ställde upp som motkandidat sedan hennes man, dåvarande presidentkandidaten Sergej Tichanovskij, gripits.
På minimal tid lyckades de få 100 000 underskrifter som krävdes för att ställa upp.
Maldes ned
Men förhoppningarna maldes ned till blodbesudlat grus. Lukasjenko segrade i valet med 80 procent av rösterna. Svetlana Tichanovskaja greps, för att sedan föras till grannlandet Litauen där hon tvingas leva i exil.
TT: Går det att verka på distans när Belarus slutit sig och makten blockerar utflöde av information?
– Jag är inte i exil, säger hon skarpt.
– Mina närstående är i Belarus. Sedan, rent praktiskt, så är vi i kontakt med många olika grupper och koordinerar verksamheten med dem som är kvar i Belarus, fortsätter hon och nämner speciellt de många kvinnor som är aktiva i oppositionen.
I fåtöljen bredvid Svetlana sitter EU-minister Hans Dahlgren (S). De två har precis diskuterat utvecklingen i Belarus, Dahlgren poängterar fortsatt svenskt stöd till förändring och Tichanovskaja tackar för det kvarts sekel som Sverige varit aktivt i Belarus.
– Vi behöver mer hjälp till dem som verkar på marken i Belarus Det är viktigt att EU:s länder, och USA, står enade och att kontinuitet finns i påtryckningarna.
Nya sanktioner
En sådan åtgärd är förstärkta sanktioner som EU, USA, Storbritannien och Kanada infört mot personer, företag och landets flygbolag. Ytterligare anledning är migrantkrisen där Lukasjenko anses ha tvingat migranter till gränsen mot Polen för att ta sig in i EU. Dahlgren kallar det för ett ”hybridkrig” i samtalet.
Tichanovskaja vill se mer:
– Vi behöver allt stöd vi kan få för vår sak. Sanktioner är en del av det.
TT: Men hur stark är då regimen i huvudstaden Minsk? Hur många står Lukasjenko nära?
– Det är en ganska liten grupp. Men det är svårt att säga, då makten utnyttjar hot för att behålla makten. Lukasjenko har suttit 27 år vid makten. Det finns en vertikal maktutövning, där regimen kan använda sig av utpressning för att behålla lojalitet.
Följdfrågan är förstås Rysslands inflytande. Lukasjenko har vid flera tillfällen suttit vid president Vladimir Putins sida, ofta i Putins mer informella mottagningsmiljö i Sotji vid Svarta havet. Satiriker har liknat samtalen vid en knähund, om än stor, som hålls hårt i kopplet av husse Putin.
Tichanovskaja är försiktig om Kremls roll:
– Vi är grannar med Ryssland. Och vi vill ha en bra relation med vår granne. Men det är ju som om Lukasjenko tar skydd bakom Putin.
Tichanovskaja är också noggrann med att peka på skillnaden mellan situationen i Belarus och utvecklingen i östra Ukraina, där ordkrig pågår om risker för en rysk invasion. Ukrainakrisen är mer omfattande, den rör även Krimhalvön och tillgång till Svarta havet samt Natos roll gentemot Moskva.
– - Krisen i Belarus är inte geopolitisk på samma sätt, säger hon.
Frestar på
39-åriga Tichanovskaja är både korrekt och formell; men mitt i den hänsynslösa storpolitiken är det uppenbart att hon är en närvarande människa som påtagit sig ett ansvar som hon kanske inte bett om.
– Det är hårt arbete, dag och natt och det måste göras. Men rent personligt, på det psykiska planet, innebär det mycket stress. Det är påfrestande, uttröttande.
Tichanovskajas barn är med henne i exil. Men hennes man är fortsatt fängslad. Den sobra salen i regeringskansliet skrumpnar liksom när hon berättar:
– Han har suttit i isoleringscell i över ett år. En så kallad rättegång kan ge honom tolv till femton års fängelse.
TT: Kan du prata med honom?
– Bara genom advokat, svarar Svetlana Tichanovskaja.