Belgien: Vatten "ända upp till halsen"

När vattnet sjunker undan i Belgien stiger dödssiffran efter veckans stora översvämningar. Och förödelsen är stor.
–Det är vatten överallt, säger bokhandlaren Cedric Saenen i Wavre utanför Bryssel.

Laura Placucci driver en smyckesbutik i Wavre, där ån La Dyle har svämmat över. "Det är helt galet", säger hon till TT.

Laura Placucci driver en smyckesbutik i Wavre, där ån La Dyle har svämmat över. "Det är helt galet", säger hon till TT.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Belgien2021-07-16 09:56

Det svallar och brusar om floden Meuse där den drar fram under broarna i Huy i centrala Vallonien. Här håller den sig visserligen på plats, men i strömfåran syns hela tiden spår av vad som inträffat längre upp, när mängder av bråte, grönska och hela trädstammar flyter förbi.

Och längre nedströms är det betydligt värre.

Annars så lugna tillflöden som Vesdre, Amblève och Ourthe har förvandlats till rena vilddjuren av den senaste tidens regnväder.

Stor förödelse

Förödelsen är stor i byar och småstäder som Pepinster, Verviers och Trooz. Bilar ligger staplade på varandra och stora mängder bråte har samlats under broar och vid strandkanter.

Det akuta krisläget är ändå huvudsakligen förbi i Belgien, där meteorologerna nu väntar sig en vecka utan regn. I storstaden Liège rinner Meuse fortfarande farligt högt, men utan att medföra en katastrof i stil med vintern 1926 då merparten av centrum översvämmades.

På fredagseftermiddagen angav inrikesminister Annelies Verlinden dödssiffran så långt till 20, samtidigt som minst 19 fortfarande saknas.

En nationell sorgedag har utlysts till på tisdag, dagen före Belgiens nationaldag, meddelar premiärminister Alexander De Croo.

– Ett tillfälle att samla oss efter de tunga händelserna, men också för att hylla den solidaritet och gemenskap som uttryckts av befolkningen, säger De Croo på en presskonferens i Bryssel enligt tidningen Le Soir.

"Upp till midjan"

Samtidigt är vattennivåerna fortsatt höga även på andra håll i landet, exempelvis kring Wavre, bara två mil öster om Bryssel. Där har vattnet från ån La Dyle nu flödat över i de centrala delarna av staden.

Här står Laura Placucci i nyinköpta stövelbyxor vid den damm som bildats framför kyrkan Saint-Jean-Baptiste.

– Det är helt galet. Vattnet når upp till midjan. Och längre bort mot La Dyle ända upp till halsen, visar hon.

TT: Så vad händer nu?

– Inte mycket. Vi väntar och tittar på väggarna för att se hur det rinner undan lite grann. De säger att det kan ta två, tre dagar, men jag hoppas att det går snabbare.

Värre på andra ställen

Ett kvarter bort har Cedric Saenen just vadat genom vattnet från sin dränkta bokhandel.

– Det är vatten överallt. I går var det bara några centimeter vid trottoaren, men så fick jag telefon i natt om att det steg snabbt. Nu är allt dränkt, säger han till TT.

För tio år sedan drabbades Wavre av sin senaste större översvämning, men då nådde vattnet bara upp till fotknölarna. Och inte heller för 20 år sedan steg vattnet lika högt som nu.

– Jag har bott här sedan 1970-talet och aldrig sett något liknande, säger en av Cedric Saenens grannar.

I luften ovanför hörs en helikopter. Polis står vid infarterna till centrum och dirigerar om trafiken. Brandkåren syns inte till.

– Nej, herregud. De har mycket mer att göra på andra ställen. Här är det illa – men där borta är det mycket värre, säger Saenen och måttar mot de östra delarna av Belgien, där översvämningarnas förödelse är värst.

Fakta: Regnet i Vallonien

Översvämningarna i Belgien har främst drabbat det fransktalande Vallonien och den lilla tysktalande delen kring staden Eupen. De regnmängder som fallit har dragits vidare via åar som Vesdre, Ourthe, Amblève, Lesse och Hoyoux som alla rinner ner i Meuse (Maas på nederländska), som i sin tur rinner vidare norrut genom Nederländerna och ut i Nordsjön.

Fortfarande på fredagseftermiddagen var tiotusentals invånare i området utan ström. I de värst drabbade städerna, som Verviers och Pepinster, hotar flera hus att rasa samman.

Belgien har totalt 11,5 miljoner invånare, varav 6,5 miljoner i Flandern, 3,6 miljoner i Vallonien och 1,3 miljoner i huvudstadsregionen kring Bryssel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!