Belgisk rättegång efter terrordåd i Paris

En rad personer som anklagas för delaktighet i terrordåden i Paris i november 2015 ställs inför rätta på tisdag. Två av dem åtalas i sin frånvaro då de tros ha dött i Syrien.

Blommor vid konsertlokalen Bataclan 2020, på femårsdagen efter dådet. Arkivbild.

Blommor vid konsertlokalen Bataclan 2020, på femårsdagen efter dådet. Arkivbild.

Foto: Francois Mori/AP/TT

Belgien2022-04-16 09:07

130 oskyldiga och nio gärningsmän dödades vid attackerna som genomfördes vid fotbollsarenan Stade de France, konsertlokalen Bataclan samt barer och restauranger i stadens centrala delar.

IS tog på sig dåden.

Delar av attackerna planerades i Belgien, enligt åklagarna, och den belgiska rättsprocessen kommer att genomföras under stort säkerhetspådrag i Natos tidigare högkvarter. De misstänkta, 13 män och en kvinna, anklagas för att ha transporterat eller härbärgerat vissa av förövarna av dåden, eller för att ha hjälpt dem ekonomiskt.

Rättegången går parallellt med rättegången i Paris där 20 personer åtalats för terrordåden. Den inleddes i september och väntas pågå till i slutet av juni.

En av de åtalade vid den belgiska rättegången är Abid Aberkane, som är släkt med Salah Abdeslam som är en av de huvudåtalade i Paris. Andra är vänner till Abdelhamid Abaaoud, som beskrivits som hjärnan bakom attackerna.

Enligt planen ska rättegången pågå till den 20 maj. Domen väntas meddelas flera veckor efter det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!