Sex döda när bil körde in i folkmassa

Sex personer dog och tio skadades livshotande när en bil körde in i en folkmassa i Belgien på söndagsmorgonen. –Det finns inga ord, det är en mardröm, säger stadens borgmästare Jacques Gobert.

Polisen har satt upp ett vitt tält vid utredningsplatsen.

Polisen har satt upp ett vitt tält vid utredningsplatsen.

Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/TT

Belgien2022-03-20 08:00

Bilen kom farande sedan folk samlats vid 5-tiden för att förbereda sig för en karneval i byn Strépy-Bracquegnies som utgör ett distrikt i staden La Louvière, drygt fem mil söder om Bryssel. 150–200 personer fanns på platsen.

Enligt åklagaren Damien Verheyen dödades sex människor och 26 skadades varav tio livshotande. De två personerna i bilen är gripna.

– Det finns inga ord, det är en mardröm. Att komma dit strax efter katastrofen, att se kropparna utspridda på gatan, personer som lider, säger borgmästaren Jacques Gobert.

Bland de omkomna finns ett barn.

Okänt motiv

Motivet bakom händelsen är ännu okänt. Myndigheterna uteslöt redan från början terrorism.

Senare på söndagen rapporterade tidningen att de två männen i bilen var på väg hem från någon form av ”danstillställning” och precis innan händelsen hade de släppt av en tredje person.

Blodprov har tagits för att kontrollera förekomst av eventuella droger eller alkohol.

De två misstänkta är födda 1988 respektive 1990. De hör hemma i den tidigare kolgruvestaden La Louvière som ligger i det belgiska rostbältet nära gränsen till Frankrike. Ingen av de gripna är kända av polisen sedan tidigare.

Ökade farten

På bilder som delats på sociala medier syns övertäckta kroppar ligga på gatan och flera ambulanser på platsen.

RTL:s medarbetare Fabrice Collignon berättar att han gick i en folksamling med runt 150 andra personer när han hörde ett högt ljud bakom sig.

– Bilen accelererade och när de började förstå att något pågick låg alla på marken. Folk skrek, säger han.

– Det var musik och leenden, tre sekunder senare var det skrik. Det var hemskt.

Bilen körde till synes medvetet in i karnevalståget utan att bromsa.

Borgmästare Jacques Gobert dementerar uppgifter om en polisjakt efter bilen.

– Allt vi vet nu är att en bil kört in med hög hastighet i folkmassan. Var det en avsiktlig handling eller inte? Det får utredningen visa, säger han enligt tidningen Le Soir.

Kungen dit

Premiärminister Alexander De Croo och andra ministrar skyndade sig till katastrofplatsen, liksom kung Philippe. De talade med insatspersonal i Strépy-Bracquegnies idrottshall varifrån karnevalprocessionen utgick.

"Det som skulle ha varit en trevlig fest vändes till en tragedi", konstaterade inrikesminister Annelies Verlinden på Twitter.

Karnevalen skulle hållas som planerat under söndagen med en tillagd tyst minut för offren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!