Biden manar Bolsonaro att inte underminera valet

Budskapet är tydligt från USA:s president Joe Biden till Brasiliens Jair Bolsonaro: Undergräv inte förtroendet för valsystemet.

Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild

Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild

Foto: Eraldo Peres/AÅ/TT

Brasilien2021-08-08 15:45

Rådet framfördes när USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan träffade den brasilianske presidenten i torsdags, rapporterar Reuters med hänvisning till en insatt källa. Uppgifterna om innehållet i mötet rapporterades först av den brasilianska tidningen Folha de S.Paulo.

Bolsonaro har krävt att landet ska övergå till tryckta valsedlar eftersom han anser att det elektroniska valsystem som finns i dag är sårbart för fusk. Sullivan ska ha påpekat för honom att de ogrundade påståendena riskerar att underminera valprocessen.

Bolsonaro har antytt att han kanske inte kommer att erkänna resultatet i nästa års presidentval, där han väntas försöka bli omvald, om inte systemet ändras. Hans kritiker misstänker att han i likhet med USA:s expresident Donald Trump sår tvivel kring valprocessen för att inte behöva erkänna nederlag.

Bolsonaro som ibland kallas för "Tropikernas Trump" stod på god fot med den tidigare presidenten men var en av de sista världsledarna att gratulera Biden till valsegern i höstas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!