Bolsonaro nÀrmare Ätal för höga dödstal

Brasiliens president Jair Bolsonaro riskerar Ă„tal för "avsiktliga" brott i samband med hanteringen av coronapandemin. Över 600 000 mĂ€nniskor har avlidit med covid-19 i landet.

En brasiliansk senatskommitté vill att president Jair Bolsonaro ska Ätalas. Arkivbild.

En brasiliansk senatskommitté vill att president Jair Bolsonaro ska Ätalas. Arkivbild.

Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Brasilien2021-10-20 08:23

En brasiliansk senatskommitté rekommenderade pÄ onsdagen att Bolsonaro Ätalas pÄ Ätminstone tio punkter dÀribland brott mot mÀnskligheten, enligt en rapport som medier refererar.

Den cirka 1 200 sidor lĂ„nga rapporten Ă€r resultatet av sex mĂ„naders laddade utfrĂ„gningar med kĂ€nslomĂ€ttade vittnesmĂ„l och skrĂ€mmande avslöjanden.

De samlade uppgifterna har fÄtt undersökningskommittén att begÀra Ätal mot ett 60-tal personer. I gruppen ingÄr fem ministrar eller ex-ministrar samt tre av Bolsonaros söner.

Kan klara sig

I rapporten, författad av senator Renan Calheiros, slÄs fast att skÀlet till att Brasiliens dödstal Àr nÀst högst i vÀrlden (i faktiska tal) Àr hur Bolsonaro hanterat pandemin.

Senatskommittén har inte befogenhet att vÀcka Ätal, men innehÄllet kan fÄ allvarliga politiska följder eftersom rapporten kommer att skickas till flera rÀttsliga instanser.

Det Àr dock enligt analytiker oklart om rekommendationerna kommer att leda till att presidenten anklagas formellt, eftersom Bolsonaro har tillrÀckligt stort stöd i kongressen för att undvika att det blir nÄgon rÀttegÄng.

Mord föll bort

Förutom brott mot mÀnskligheten bör Bolsonaro Àven Ätalas för kvacksalveri och anstiftan till brott, enligt rapporten. Punkterna mord och folkmord fanns med i ett utkast, men togs bort efter att flera medlemmar i kommittén motsatt sig dem.

Bolsonaro svarade pÄ anklagelserna i ett uttalande pÄ onsdagen:

"Vi vet att vi Àr skyldiga till absolut ingenting. Vi vet att vi gjorde det rÀtta frÄn allra första början."

Den brasilianske presidenten har tidigare sagt att utredningen bakom anklagelserna Àr politiskt motiverad med syfte att sabotera för honom.

Presidentens kritiker anklagar honom för att ha tonat ned allvaret i coronapandemin. Bland annat har han inte gÄtt med pÄ internationella riktlinjer om munskydd och restriktioner för att bromsa virusspridningen. I stÀllet har han fört fram behandlingar utan vetenskapligt stöd och försenat inköp av vacciner.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!