Av de sju opinionsundersökningar som presenterades på lördagen pekade de flesta ut Luiz Inácio da Silva som vinnare med en större marginal, medan bara två av dem förutsåg att det skulle bli så här jämnt. Lula fick 50,9 procent av rösterna, medan sittande presidenten, ytterhögerkandidaten Jair Bolsonaro, fick 49,1, enligt landets valmyndighet.
"Det var ett stort frågetecken om opinionsundersökningarna bättre skulle bedöma Bolsonaroanhängare vid första omgången eller om de skulle fortsätta att underskatta hans stöd. Kvällens resultat är generellt i linje med prognosen att Lula hade visst övertag, men med Bolsonaro inom felmarginalen", skriver Gustavo Flores-Macías, professor vid Cornell University i USA, i en kommentar till TT.
Framgångar för Bolsonaro
Bolsonaro hade till och med ledningen med hälften av rösterna räknade, men överlag var det oerhört jämnt mellan kandidaterna under hela rösträkningen.
Det är ett betydligt jämnare resultat än den första valomgången den 2 oktober där Lula fick 48,4 procent av rösterna, medan 43,2 procent av väljarna valde Bolsonaro. Där var Bolsonaros stöd betydligt större än vad opinionsundersökningarna visat.
De två närmaste kandidaterna, mittenpartiet MDB:s Simone Tebet och socialdemokratiska PDT:s Ciro Gomes, som fick 4 respektive 3 procent av rösterna, gav efter första omgången sitt stöd till Lula, även om det kanske inte uppfattades som helhjärtat.
Bolsonaros framgångar i första omgången verkar ha gett honom medvind.
"Bolsonaros valkampanj har också tjänat på att det varit en väldigt polariserad väljarkår där desinformation om kandidaternas valplattform spreds brett. I slutet, röstade fler för Lula, trots hot och oro för våld", skriver Flores-Macías
Det har varit en smutsig valrörelse, präglad av personliga påhopp och inte särskilt mycket sakpolitik.
– Inte minst slutdebatten där Bolsonaro anklagade Lula för att vara en lögnhals och en rad angrepp mot honom, som Lula hade svårt att hantera. Han hade svårt att hantera det formatet och hamnade på defensiven, säger Torsten Wetterblad, Brasilienforskare som under många år var knuten till Nordiska latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.
"Svårt förutspå"
Nu är frågan om Bolsonaro kommer att acceptera en förlust, även om han antytt att så ska ske.
– I fredags sade han för första gången, när han pressades av journalister, att han skulle acceptera valresultatet. Vad som är oroande är att det faktum att resultatet är väldigt jämnt ger honom större utrymme att hävda att valresultatet var riggat, säger Nara Pavão, statsvetare vid Universidade Federal de Pernambucoi staden Recife, till TT.
Pavão förväntar sig en orolig tid för Brasilien.
– Det är svårt att förutspå Bolsonaros agerande. Han kanske överraskar och accepterar beslutet, eller så gör han det inte och går till valdomstolen. Eller så gör han som Trump och försöker att mobilisera folk att agera och ta till våld.
Hon utesluter inte att det blir våldsamt.
– Han har en del strategier, även om han förlorat. Han förstår att han är superstark, hans identitet och hans mobiliseringsstyrka kommer inte att dö ut. Det kommer att hjälpa honom att överleva de kommande åren, säger hon.