Hård valduell: "Ni ljuger varenda dag"

Pandemikatastrofen och mygelhärvor blev huvudnummer i Lula da Silvas och Jair Bolsonaros första renodlade tv-duell inför valavgörandet i Brasilien. Men sanningen är svårfångad för väljarna, när båda kandidaterna utmålar den andre som lögnare.

En flicka i Duque de Caxias i Rio de Janeiro tittar på tv-duellen.

En flicka i Duque de Caxias i Rio de Janeiro tittar på tv-duellen.

Foto: Bruna Prado/AP/TT

Brasilien2022-10-17 08:19

– Ni är en lögnare. Ni ljuger varenda dag, sade Lula i en av ordväxlingarna i tv-stationen Bands sändning natten till måndagen svensk tid.

– Ni kan inte komma här och tuta i folk dessa lögner, sade Bolsonaro.

Den sistnämnde, sittande president som representerar ytterhögern, siktade in sig på motståndarens svaga punkt: De korruptionsskandaler som växte till sig under och efter Lulas förra presidentperiod 2003–2010, och som sedan resulterade i en fängelsedom mot Lula så att han inte kunde ställa upp i förra presidentvalet.

Den socialdemokratiske Lula avfärdar anklagelserna som politiskt motiverade, och fick förra året upprättelse i domstol. I debatten siktade han på Bolsonaros akilleshäl, pandemin. Högerpresidenten har avfärdat covid-19 som en liten förkylning och fnyste i början åt vaccinen, en attityd som bidragit till att Brasilien drabbats mycket hårdare än många andra länder.

Söndagens tv-duell var den första med bara de två kandidater som gick vidare efter första valomgången den 2 oktober. Lula leder i opinionsmätningarna inför den avgörande valomgången om knappt två veckor.

En andra duell ska hållas i det större tv-nätverket Globo i nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!