Hjältes hjärta gör "statsbesök" i Brasilien

Brasilien lånar en nationalhjältes reliker från Portugal för att fira landets 200-årsjubileum.

Portugisisk militär bär den nio kilogram tunga guldurnan med Peter I av Brasiliens hjärta.

Portugisisk militär bär den nio kilogram tunga guldurnan med Peter I av Brasiliens hjärta.

Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Brasilien2022-08-23 09:48

Nästan tvåhundra år efter att det skars bort från hans kropp, återvänder Peter I av Brasiliens hjärta till Brasilien för ett "statsbesök" under landets 200-årsjubileum.

Peter I är en viktig person såväl i brasiliansk som portugisisk historia. Efter hans död har hans kvarlevor delats upp mellan länderna – hjärtat förvaras i en kyrka i Porto, Portugal, och resten i ett självständighetsmonument i São Paulo i Brasilien.

Statsbesök

Men nu har Porto gått med på att låna ut hjärtat för firandet i Brasilien den 7 september. Hjärtat, som förvaras i en guldurna som väger nio kilogram, har anlänt med pompa och ståt.

– Det kommer att behandlas som om Peter I var vid liv och med oss... precis som om det vore ett statsbesök av en utländsk ledare, säger Alan Coelho, chef för protokolltjänsten vid det brasilianska utrikesdepartementet.

Första kejsaren

Peter I föddes i Portugal 1798 och flydde till Brasilien med sin familj när Napoleon invaderade Portugal 1807. När hans far, Johan VI, återvände till det oroliga Portugal stannade Peter I för att styra den dåvarande kolonin som regent.

Efter påtryckningar från Portugal att tygla den politiska autonomi som kolonin hade åtnjutit, förklarade Peter I istället Brasilien självständigt den 7 september 1822 och blev landets första kejsare.

Turbulens i Portugal tvingade dock honom att återvända. Där kämpade han till stöd för konstitutionalisterna.

När han dog 1834 i tuberkulos hyllades han både i Brasilien och Portugal som en förkämpe för liberalism.

Valkampanj

Hjärtat har en fullspäckad agenda under sitt besök, med bland annat officiella ceremonier.

Högerradikale presidenten Jair Bolsonaro, som driver kampanj för att vinna valet i oktober, anklagas för att blåsa upp nationalism med festligheterna kring hjärtat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!