I maj i år genomförde hundratals poliser en gryningsräd i slumområdet Jacarezinho i norra Rio de Janeiro. Syftet var att gripa misstänkta brottslingar – men 28 människor dödades också i tillslaget, som blev det dödligaste hittills i år.
Tillslaget väckte stor uppmärksamhet och ett avsomnat lagförslag om kroppskameror på poliser väcktes till liv. Bara några dagar senare godkändes lagförslaget i delstatsparlamentet.
Nu har tillstånd utfärdats för 22 000 kroppskameror på poliser i delstaten Rio de Janeiro, men det är inte bestämt när de ska börja användas.
Carlos Minc, tidigare miljöminister i Brasilien, var den som tog fram lagförslaget som hade legat på is fram till räden i maj.
– Om lagen om kameror på uniformer redan hade varit i kraft skulle Jacarezinho-massakern inte ha inträffat, säger Minc, som nu sitter i Rios delstatsparlament.
"Krigsarsenal"
Nyligen hände det igen. I slutet av oktober dödades minst 25 personer under ett polistillslag i delstaten Minas Gerais. Räden gjordes mot ett gäng som enligt polisen planerade att genomföra bankrån under allhelgonahelgen. Under tillslaget beslagtogs "en riktig krigsarsenal" enligt polisen, bland annat automatvapen, sprängämnen och skottsäkra västar.
I landets största delstat São Paulo pågår ett testprojekt sedan i juni, där 3 000 statliga poliser vid 18 avdelningar har utrustats med kroppskameror. Vissa av de utvalda avdelningarna har en lång historia av polisvåld.
Enligt statistik som nyhetsbyrån AP har tagit del av har dessa 18 avdelningar varit inblandade i tio dödsfall under fyra månader sedan projektet inleddes, jämfört med 73 under samma period i fjol. Den största skillnaden märktes i en elitstyrka som gör räder mot misstänkta brottslingar.
Försöken utökas
Fyra månader anses dock vara en alltför kort tidsperiod för att kunna dra slutgiltiga slutsatser av försöksprojektet. Tanken är att antalet kroppskameror ska öka till 10 000 stycken i juni nästa år.
Men många brasilianare är mer oroliga för brottsligheten än för polisvåldet, och i det senaste presidentvalet 2018 var lag och ordning en av de viktigaste frågorna. President Jair Bolsonaro, som vann valet, lovade att ge poliser fria händer att använda dödligt våld. Även guvernörerna i Rio de Janeiro och São Paulo har varit inne på samma linje.
Men försöken med kroppskameror indikerar att det finns en större öppenhet att tala om problemen med polisvåldet, tror David Marques vid FBSP (Fórum Brasileiro de Segurança Pública), som står bakom statistiken över polisvåldet.
Blandade resultat
Studier i andra länder har visat på blandade resultat under liknande försök. Flera säkerhetsexperter pekar på andra reformer som har lett till minskat polisvåld, bland annat grundliga internutredningar, elpistoler i stället för pistoler och straff för våldsamma poliser. Och många är överens om att det även behövs en förändring i polisernas inställning.
Silvia Ramos, som arbetar för ett nätverk bestående av säkerhetsobservatorier i sju delstater, tvivlar på att kamerorna kommer att leda till att färre dödas av polis.
– I Jacarezinho tog polisen bort de döda från platserna där de dog, myndigheterna gav räden fullt stöd och beordrade att utredningarna skulle hemligstämplas, säger hon.
– Kamerorna skulle inte genom ett trollslag ha kunnat producera en förändring i polisernas attityder.