Lula: Bolsonaro bakom folkmord på ursprungsfolk

Brasilien utlyser nödläge efter larm om akut undernäring bland barn tillhörande urfolket yanomami i Amazonas. President Luiz Inácio Lula da Silva anklagar sin företrädare Jair Bolsonaros högerregering för folkmord på ursprungsfolket.

Yanomamiledaren Nando Potiguara under en protestaktion mot gruvor på yanomamimark i maj 2022.

Yanomamiledaren Nando Potiguara under en protestaktion mot gruvor på yanomamimark i maj 2022.

Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Brasilien2023-01-23 20:04

Under ett besök i delstaten Roraima i helgen fördömde Lula da Silva behandlingen av yanomamifolket, vars mark till stora delar uppges ha utarmats och förgiftats av illegal gruvdrift och statlig misskötsel.

"Det är mer än en humanitär kris, vad jag såg i Roraima var ett folkmord. Ett uppsåtligt brott mot yanomamifolket begått av en regering likgiltig inför det brasilianska folkets lidande", skrev Lula på Twitter efter ett besök på ett sjukhus överfullt med patienter från yanomamifolket i delstatens huvudstad Boa Vista.

I samband med Lulas besök spreds bilder på gravt undernärda barn och vuxna tillhörande yanomamifolket i brasilianska medier.

– Fotona chockade mig verkligen. Det är omöjligt att förstå hur ett land som Brasilien försummar våra ursprungsinvånare till den graden, sade presidenten till reportrar i Boa Vista.

Förgiftade floder

Efter rapporter om barn som dör av undernäring och sjukdomar orsakade av olaglig gruvnäring, utlyste Brasiliens hälsominister under söndagen ett medicinskt nödläge i det område nära den venezuelanska gränsen som befolkas av yanomamifolket. Enligt en rapport publicerad i december dör barn inom gruppen av undernäring i en chockerande takt jämfört med det brasilianska genomsnittet.

I regionerna Auaris and Maturacá lider åtta av tio yanomamibarn under fem år av kronisk undernäring, enligt en studie genomförd av Unicef och stiftelsen Fiocruz.

Lula, som tillträdde som president i Brasilien den 1 januari, anklagar sin företrädare Jair Bolsonaro för att ha uppmuntrat de tiotusentals oauktoriserade gruvarbetare som invaderade yanomamifolkets områden i Amazonas under Bolsonaros styre mellan 2019 och 2022. Enligt bedömare förorenade de floder med kvicksilver och skövlade skogar, vilket berövade naturfolket deras huvudsakliga livsmedelskällor. Gruvarbetarna anklagas dessutom för att ha spridit malaria och andra sjukdomar och hindrat hälsoarbetare från att nå området.

570 barn döda sedan 2019

Landets justitieminister Flávio Dino uppger att han kommer att beordra en federal polisutredning efter "starka indikationer" på att urfolket utsatts för brott som inbegriper folkmord – det vill säga medvetna försök att delvis eller fullständigt utradera en etnisk, nationell, religiös grupp eller ras.

Utöver hunger och malaria dör yanomamifolkets barn i allt högre takt av parasitsjukdomar och diarré, enligt Brasiliens minister med ansvar för landets ursprungsbefolkning. 570 yanomamibarn uppges ha dött av hunger eller kvicksilverförgiftning sedan 2019, rapporterar The Guardian.

Expresident Jair Bolsonaro, under vars styre avskogningen av Amazonas ökade med närmare 60 procent, nekar till ansvar och kallar Lulas anklagelser för en "vänsterfars".

Fakta: Yanomamifolket

Yanomami är ett sydamerikanskt ursprungsfolk som lever i runt 200 olika samhällen i Amazonas regnskog.

Naturfolkets första riktiga kontakt med yttervärlden ska ha skett först strax efter andra världskriget, då Venezuela och Brasilien drog sina gränser genom yanomamifolkets land.

Urfolket har genom historien utsatts för en lång rad västerländska sjukdomar och övergrepp i takt med att nybyggare, väganläggare, jordbrukare och gruvarbetare närmat sig gruppen. En mässlingsepidemi 1978 dödade hälften av befolkningen i samband med att tiotusentals guldgrävare invaderat yanomamifolkets områden. I början av 1990-talet dog runt en femtedel av folket till följd av olika epidemier.

1991 klubbades att yanomamifolket är de enda som enligt grundlagen har rätt att bruka det runt 96 000 kvadratkilometer stora område där folket traditionsenligt levt – en lagändring som dock inte efterlevts.

I dag tros totalt runt 30 000 människor tillhörande yanomamifolket befolka gränstrakterna mellan Brasilien och Venezuela i Amazonas regnskog vid floden Orinoco.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!