Lula mot valseger i Brasilien

Vänsterledaren Lula da Silva går mot seger i det jämna valet i Brasilien. När 91 procent av rösterna räknats får da Silva 50,5 procent, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Lula da Silva när han röstade under söndagen.

Lula da Silva när han röstade under söndagen.

Foto: Andre Penner/AP/TT

Brasilien2022-10-30 12:56

Den sittande presidenten Jair Bolsonaro hade då 49,5 procent.

Läget mellan kandidaterna Lula da Silva och Jair Bolsonaro har inför valet varit överraskande jämnt. Men socialdemokraten Lula, tidigare president 2003–2010, har enligt valundersökningar haft ett litet försprång.

När Lula röstade i São Bernardo do Campo, där han inledde sin politiska bana som fackföreningsledare i slutet av 1970-talet, sade han att han "är säker på demokratins seger".

– En av de drömmar som fick mig att kandidera i detta val var att återupprätta fred bland brasilianare.

Stora utmaningar väntar dock för Lula. I valrörelsen har han försökt appellera till dem som kommer ihåg hur det var när han senast var president, då det var högkonjunktur och många fick en högre levnadsstandard.

– I valrörelsen har han sagt: Jag ska komma tillbaka, och jag ska fixa det här igen, ni vet ju att jag gjort det tidigare, jag är bra på det, sade Torsten Wetterblad, Brasilienforskare som under många år var knuten till Stockholms universitet och som nu är på plats i São Paulo, till TT i helgen.

– Det är naturligtvis en förenkling därför att den ekonomiska verkligheten är mer komplicerad nu och det ekonomiska utrymmet för reformer mer begränsat, fortsatte han.

Fakta: Lula da Silva

Född som Luiz Inácio da Silva 1945 i den fattiga delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien. Började kallas Lula ("bläckfisk") när han blev fackföreningsprofil i São Paulos jättelika industriområden på 1970-talet. Några år senare lade han officiellt in smeknamnet i sitt namn, och kallas numera bara Lula i hemlandet.

Är utbildad svarvare och har aldrig studerat vid universitet. Förlorade ett finger i en arbetsolycka på 1960-talet. Hans vänsterpatos sägs stamma från upplevelsen att blödande bli avvisad från flera sjukhus innan han till slut fick vård.

Ställde som socialdemokratisk ledare upp i flera presidentval från 1989 och framåt innan han slutligen vann 2002.

Efter att ha styrt i två perioder drog Lula sig tillbaka med vacklande hälsa 2011.

Var inblandad i en omfattande politisk skandal som slutade med att han 2017 dömdes till fängelse anklagad för korruption. Men domen hävdes senare sedan det konstaterats att domaren som dömde Lula varit partisk.

Samtidigt stod det klart att vänstersidan i brasiliansk politik inte kunnat hitta någon som kunde mäta sig med Lulas lyskraft, så vid 76 års ålder satsar han nu på comeback.

Lula da Silva har blivit änkling två gånger, och gifte sig för tredje gången tidigare i år. Han har fem barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!