Minst 110 döda i kejsarstaden – mer regn på väg

Antalet döda i regnkatastrofen i den brasilianska "kejsarstaden" Petrópolis är uppe i minst 110 personer. Och nu väntas mer regn.

En man räddar en hund i ett av de förstörda bostadsområdena.

En man räddar en hund i ett av de förstörda bostadsområdena.

Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

Brasilien2022-02-17 03:54

Skyfallen i tisdags fick flera sluttningar som staden är uppbyggd på att ge vika. Gigantiska kaskader av lera, vatten och sten dundrade ner i bostadsområden, och drog med sig tiotals hus. Bilar och annan bråte tumlade okontrollerat genom stadens gator, visar amatörfilmer som lagts ut på nätet.

Många invånare saknas, och under torsdagen hade 110 döda konstaterats, enligt lokala myndigheter i delstaten Rio de Janeiro. Över 130 personer saknas, rapporterar AP.

Petrópolis är i vanliga fall ett omtyckt turistmål i de vackra bergstrakterna ovanför Rio de Janeiro. Sommartid åker de rika till bergen för att slippa såväl hettan som den höga brottsligheten nere vid kusten.

Men denna vecka förvandlades alltså Petrópolis till ett inferno, sedan det under bara några timmar i tisdags noterats 258 millimeter regn i området – lika mycket som under flera månader i Sverige.

Många av de drabbade bor i enkla hus utefter bergssidorna, med en infrastruktur som är svårt utsatt vid regnoväder. Och tidningen O Dia varnar för fortsatt blött väder med mer regn.

Flera dödliga stormar har drabbat Brasilien de senaste tre månaderna och experter säger att de klimatförändringar som människan har utlöst förvärrar fenomenet.

Petrópolis kallas också Cidade Imperial (Imperie- eller Kejsarstaden), och är döpt efter Brasiliens andre och siste kejsare, Peter II (1825–1891). Han ses som en av landets största ledare och ligger begravd i staden.

Ett av de drabbade områdena sett från ovan på onsdagen.
Ett av de drabbade områdena sett från ovan på onsdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!