Anhängarna till högerpopulisten och tidigare presidenten Jair Bolsonaro hade samlats utanför den tomma kongressbyggnaden i huvudstaden på söndagen. Plötsligt bröt upploppsmakare genom avspärrningar, slog sönder rutor och tog sig in i kongressbyggnadens innersta.
Byggnaden var tom på söndagen, polis lyckades inte stoppa de gulgrönt klädda anhängarna som intog plenisalen, åkte rutschbana på presidiebordet och intog övervåningen.
Presidentpalatset intogs
Även presidentpalatset Planalto och högsta domstolens byggnader attackerades av de löst sammanhållna upploppsmakarna, som besköts med tårgas, gummikulor och chockgranater av polis på marken och i helikoptrar.
Sammanlagt var de demonstrerande ett par tusen personer, varav horder av dem trängdes på rampen upp till kongressen och på dess tak.
Den plötsliga, explosiva händelsen visar tydligt på den polariserade politiska verkligheten i Brasilien, som står på randen till våldsamheter.
Huvudpersonen, den tidigare presidenten Bolsonaro, kommenterade inte vad som hände från sin nuvarande vistelseort i delstaten Florida i USA.
President Luiz Inácio da Silva, mest känd som Lula, befann sig i delstaten Sao Paolo och översvämningsdrabbade områden där. Han kallade till krismöte med försvarsminister José Mucio Monteiro och justitieminister Flávio Dino.
Samtidigt attackerade vänsterpolitikern både upploppsmakare och de som står bakom protesterna:
"Ni måste alla ha sett barbariet i Brasilien i dag.Dessa människor som vi kallar fascister, det mest avskyvärda i politiken, invaderade presidentpalatset och kongressen", skrev Lula da Silva på sociala medier.
"Vi har aldrig upplevt något liknande i vårt lands historia", fortsatte han och krävde att de som genomfört upploppen, och de som finansierat dem som deltog, måste straffas.
Stöd för president
EU, USA, Mexiko och ytterligare länder sände omedelbart sitt stöd till den nuvarande presidenten, fördömde upploppen och varnade för försök att underminera demokratin i Brasilien.
Händelsens förlopp jämfördes samtidigt av flera medier med stormningen av kongressen i Washington DC i USA för två år sedan, och bilder inifrån den modernistiska kongressbyggnaden i Brasilia påminde om de som setts från Kapitolium i USA.
Skillnaden var att inga folkvalda personer hotades, då de inte befann sig i den brasilianska kongressen på söndagen.
Samtliga polisresurser i den federala huvudstaden Brasilia sattes in mot oroligheterna, meddelade myndigheterna på söndagskvällen. De fick dock omedelbar kritik för dålig bemanning och organisation på plats.
Upploppet slogs sedan ned lika snabbt som det sattes i gång, men händelsen blev en bekräftelse för många i Brasilien om den häftiga motsättningen mellan de stora politiska krafterna i den historiskt sett sköra demokratin Brasilien.