Politiker skulle gripas – kastade granat

En brasiliansk tidigare parlamentsledamot sköt med gevĂ€r och kastade en granat nĂ€r polisen slog till mot hans hem. Det har snabbt blivit en del av landets laddade valrörelse – dĂ„ politikern stödjer president Bolsonaro. –Han Ă€r en vĂ€ldigt konstig politiker, sĂ€ger statsvetaren Nara PavĂŁo till TT.

Roberto Jeffersons anhÀngare demonstrerar pÄ söndagen mot att han gripits.

Roberto Jeffersons anhÀngare demonstrerar pÄ söndagen mot att han gripits.

Foto: Bruna Prado/AP/TT

Brasilien2022-10-24 04:15

Gripandet av Roberto Jefferson var lÄngt i frÄn odramatiskt. NÀr federal polis anlÀnde till hans hem i Comendador Levy Gasparian i delstaten Rio de Janeiro bjöd han pÄ vÄldsamt motstÄnd, sköt med ett gevÀr och slungade en granat mot poliserna. TvÄ poliser skadades, enligt AP.

DÀrefter stÀngde han in sig och en belÀgringsliknande situation som pÄgick i timmar inleddes. I ett videomeddelande pÄ Whatsapp till sina anhÀngare lovade han att aldrig ge upp, men till slut kunde han ÀndÄ gripas.

"Sköt mot bil"

– Jag sköt inte mot nĂ„gon för att trĂ€ffa dem. Ingen. Jag sköt mot deras bil och i nĂ€rheten. De var fyra stycken, de sprang. Jag sade: "stick hĂ€rifrĂ„n, för jag kommer att trĂ€ffa er", sade han i klippet.

Jefferson, en redan tidigare kontroversiell politisk figur i Brasilien, har suttit som kongressledamot, men förbjöds 2005 frÄn att inneha offentliga poster i tio Är till följd av en korruptionsskandal.

– Jefferson Ă€r inte en trovĂ€rdig politiker. Han har tappat i inflytande och Ă€r inte sĂ„ viktig. Han Ă€r tokig. NĂ€r vi hör hans namn nĂ€mnas sĂ„ vet vi att det Ă€r nĂ„got kontroversiellt, sĂ€ger Nara PavĂŁ, statsvetare vid Universidade Federal de Pernambuco.

Sedan början av Äret har 69-Ärige Roberto Jefferson suttit i husarrest för att ha riktat hot mot domare i landets högsta domstol.

Kallade öknamn

Domstolen har vidtagit ÄtgÀrder för att minska spridningen av desinformation pÄ bland annat sociala medier. Det har gjort att den ocksÄ hamnat i skottgluggen frÄn bÄde vÀnster- och högerhÄll.

– Domstolen försöker att reglera sociala medier och Ă€ndrade nyligen reglerna kring kontrollen av dem i landet. Det Ă€r intensiva konflikter dĂ€r bĂ„da sidorna anklagar varandra för desinformation och gĂ„r till domstolen. Domstolen har attackerats för att vara sĂ„ aktiv och för att den hamnar i mitten i dispyterna, sĂ€ger PavĂŁ.

Jeffersons husarrest var villkorad, och HD-domaren Alexandre de Moraes beslutade att han skulle ÄtervÀnda till fÀngelse sedan han bland annat liknat en annan HD-domare vid en prostituerad.

– Han förbannade henne och kallade henne öknamn i en video som han spelat in, sĂ€ger PavĂŁ.

Valrörelse – utan politik

Brasilien Ă€r mitt uppe i en brinnande valrörelse. Bolsonaro utmanas av vĂ€nsterledaren och tidigare presidenten Luiz InĂĄcio Lula da Silva, som hade stöd av drygt fem procentenheter fler vĂ€ljare Ă€n Bolsonaro – 48,4 mot 43,2 procent – i första valomgĂ„ngen.

– Ingen pratar om politik eller nĂ„got som verkligen betyder nĂ„got. BĂ„da kandidaterna försöker att höja missnöjesnivĂ„n för motstĂ„ndaren. Det Ă€r pĂ„ sĂ€tt och vis rimligt, för de som Ă€nnu inte bestĂ€mt sig kan avgöra valet, sĂ€ger Nara PavĂŁ.

De kan vÀlja att helt enkelt stanna hemma vid andra valomgÄngen pÄ söndag.

– Vad kandidaterna försöker göra Ă€r att motivera dem att gĂ„ och rösta, men inte för att vĂ€lja sin favorit, utan för att fĂ„ dem att rösta emot den mest hatade kandidaten, sĂ€ger hon.

I opinionsundersökningarna Àr det fortsatt ledning för Lula, men Bolsonaro kan ha knappat in en del, Àven om uppgÄngen pÄ nÄgra fÄ procentenheter de senaste veckorna Àr inom felmarginalen. I den politiska smutskastningen fick sÄ klart Jeffersongripandet uppmÀrksamhet.

– Nu försöker arbetarpartiet att koppla ihop Jefferson med Bolsonaro, vilket Ă€r sant, han Ă€r pĂ„ Bolsonaros sida, sĂ€ger PavĂŁ.

Bolsonaro fördömde sin anhÀngare, och skickade justitieministern till platsen, med nÄgot oklara instruktioner. Han försökte ocksÄ att distansera sig frÄn Jefferson.

– Det finns inte en enda bild pĂ„ honom och mig tillsammans, hĂ€vdade Bolsonaro, vilket hans motstĂ„ndare snabbt motbevisade.

Fakta: Brasilien

Brasilien Àr vÀrldens till ytan femte största land. Med arean 8,5 miljoner kvadratkilometer Àr landet nÀstan lika stort som hela Europa.

Befolkningen uppskattas till över 215 miljoner personer, vilket placerar Brasilien pÄ sjÀtte plats i vÀrlden. Det innebÀr ocksÄ att var 36:e mÀnniska pÄ jorden Àr "brasse".

NÀr portugisiska sjöfarare kom till omrÄdet för ungefÀr 500 Är sedan fanns dÀr olika folkgrupper med sammanlagt cirka 7 miljoner invÄnare.

Under följande Ärhundraden koloniserade Portugal i stort sett hela nuvarande Brasilien. Landet blev sjÀlvstÀndigt pÄ 1820-talet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!