Politiker skulle gripas – kastade granat

En brasiliansk tidigare parlamentsledamot sköt med gevär och kastade en granat när polisen slog till mot hans hem. Det har snabbt blivit en del av landets laddade valrörelse – då politikern stödjer president Bolsonaro.
–Han är en väldigt konstig politiker, säger statsvetaren Nara Pavão till TT.

Roberto Jeffersons anhängare demonstrerar på söndagen mot att han gripits.

Roberto Jeffersons anhängare demonstrerar på söndagen mot att han gripits.

Foto: Bruna Prado/AP/TT

Brasilien2022-10-24 04:15

Gripandet av Roberto Jefferson var långt i från odramatiskt. När federal polis anlände till hans hem i Comendador Levy Gasparian i delstaten Rio de Janeiro bjöd han på våldsamt motstånd, sköt med ett gevär och slungade en granat mot poliserna. Två poliser skadades, enligt AP.

Därefter stängde han in sig och en belägringsliknande situation som pågick i timmar inleddes. I ett videomeddelande på Whatsapp till sina anhängare lovade han att aldrig ge upp, men till slut kunde han ändå gripas.

"Sköt mot bil"

– Jag sköt inte mot någon för att träffa dem. Ingen. Jag sköt mot deras bil och i närheten. De var fyra stycken, de sprang. Jag sade: "stick härifrån, för jag kommer att träffa er", sade han i klippet.

Jefferson, en redan tidigare kontroversiell politisk figur i Brasilien, har suttit som kongressledamot, men förbjöds 2005 från att inneha offentliga poster i tio år till följd av en korruptionsskandal.

– Jefferson är inte en trovärdig politiker. Han har tappat i inflytande och är inte så viktig. Han är tokig. När vi hör hans namn nämnas så vet vi att det är något kontroversiellt, säger Nara Pavã, statsvetare vid Universidade Federal de Pernambuco.

Sedan början av året har 69-årige Roberto Jefferson suttit i husarrest för att ha riktat hot mot domare i landets högsta domstol.

Kallade öknamn

Domstolen har vidtagit åtgärder för att minska spridningen av desinformation på bland annat sociala medier. Det har gjort att den också hamnat i skottgluggen från både vänster- och högerhåll.

– Domstolen försöker att reglera sociala medier och ändrade nyligen reglerna kring kontrollen av dem i landet. Det är intensiva konflikter där båda sidorna anklagar varandra för desinformation och går till domstolen. Domstolen har attackerats för att vara så aktiv och för att den hamnar i mitten i dispyterna, säger Pavã.

Jeffersons husarrest var villkorad, och HD-domaren Alexandre de Moraes beslutade att han skulle återvända till fängelse sedan han bland annat liknat en annan HD-domare vid en prostituerad.

– Han förbannade henne och kallade henne öknamn i en video som han spelat in, säger Pavã.

Valrörelse – utan politik

Brasilien är mitt uppe i en brinnande valrörelse. Bolsonaro utmanas av vänsterledaren och tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silva, som hade stöd av drygt fem procentenheter fler väljare än Bolsonaro – 48,4 mot 43,2 procent – i första valomgången.

– Ingen pratar om politik eller något som verkligen betyder något. Båda kandidaterna försöker att höja missnöjesnivån för motståndaren. Det är på sätt och vis rimligt, för de som ännu inte bestämt sig kan avgöra valet, säger Nara Pavã.

De kan välja att helt enkelt stanna hemma vid andra valomgången på söndag.

– Vad kandidaterna försöker göra är att motivera dem att gå och rösta, men inte för att välja sin favorit, utan för att få dem att rösta emot den mest hatade kandidaten, säger hon.

I opinionsundersökningarna är det fortsatt ledning för Lula, men Bolsonaro kan ha knappat in en del, även om uppgången på några få procentenheter de senaste veckorna är inom felmarginalen. I den politiska smutskastningen fick så klart Jeffersongripandet uppmärksamhet.

– Nu försöker arbetarpartiet att koppla ihop Jefferson med Bolsonaro, vilket är sant, han är på Bolsonaros sida, säger Pavã.

Bolsonaro fördömde sin anhängare, och skickade justitieministern till platsen, med något oklara instruktioner. Han försökte också att distansera sig från Jefferson.

– Det finns inte en enda bild på honom och mig tillsammans, hävdade Bolsonaro, vilket hans motståndare snabbt motbevisade.

Fakta: Brasilien

Brasilien är världens till ytan femte största land. Med arean 8,5 miljoner kvadratkilometer är landet nästan lika stort som hela Europa.

Befolkningen uppskattas till över 215 miljoner personer, vilket placerar Brasilien på sjätte plats i världen. Det innebär också att var 36:e människa på jorden är "brasse".

När portugisiska sjöfarare kom till området för ungefär 500 år sedan fanns där olika folkgrupper med sammanlagt cirka 7 miljoner invånare.

Under följande århundraden koloniserade Portugal i stort sett hela nuvarande Brasilien. Landet blev självständigt på 1820-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!