Rekordstort beslag av hajfenor i Brasilien

Närmare 30 ton hajfenor har beslagtagits av miljömyndigheterna i Brasilien. Det är det största fyndet i världen någonsin – och innebär runt 10 000 hajars död.

Det största beslaget någonsin av hajfenor har gjorts i delstaten Santa Catarina i Brasilien. Den här bilden togs på en fiskmarknad i Dubai. Arkivbild.

Det största beslaget någonsin av hajfenor har gjorts i delstaten Santa Catarina i Brasilien. Den här bilden togs på en fiskmarknad i Dubai. Arkivbild.

Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Brasilien2023-06-20 19:46

27,6 ton hajfenor hittades förra veckan under ett tillslag i delstaten Santa Catarina i södra Brasilien, enligt ett uttalande från den brasilianska miljömyndigheten Ibama.

De flesta hajarna ska ha fångats in vid delstatens kust.

Ytterligare 1,1 ton hajfenor beslagtogs förra månaden på flygplatsen Guarulhos utanför São Paulo.

"De här beslagen är de största som någonsin registrerats i världen", skriver Ibama i pressmeddelandet.

Fenorna skulle olagligen ha exporterats till Asien där de i vissa delar anses sakta ner åldrandet och fungera som potenshöjande medel.

Ett kilo hajfenor beräknas vara värt drygt 1 000 kronor.

I Brasilien är det olagligt att fiska haj. Gärningsmännen ska ha använt licenser för andra fiskarter när de fångade in hajarna, uppger de brasilianska myndigheterna.

"Denna typ av urskillningslös och olaglig fångst, som Ibama kommer att fortsätta att bekämpa, har lett till en drastisk minskning av hajbestånden i världen, och flera arter har blivit utrotningshotade", skriver Ibama.

Enligt miljömyndigheten tillhör fenorna arterna blåhaj och makrillshaj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!