Telegram blockeras i Brasilien

Meddelandeappen Telegram blockeras i Brasilien efter ett beslut i Högsta domstolen. Det strular till det för presidenten som nu spärras från sin mest använda kommunikationskanal.

"Välkommen, och dela sanningen", skriver presidenten Jair Bolsonaro i Telegram efter beslutet i Högsta domstolen. Arkivbild.

"Välkommen, och dela sanningen", skriver presidenten Jair Bolsonaro i Telegram efter beslutet i Högsta domstolen. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen/TT

Brasilien2022-03-18 22:52

Telegram är en framgångsrik app i Brasilien där den har laddats ner i över femtio procent av alla mobiler. Beslutet om att blockera appen togs i landets Högsta domstol och fick presidenten Jair Bolsonaro att reagera.

"Vårt Telegram informerar människor om viktiga handlingar i medborgarnas intresse varje dag, vilket många tyvärr utelämnar. Välkommen, och dela sanningen", skriver han i appen.

Bolsonaro har fått ett flertal inlägg på både Facebook, Twitter och Youtube blockerade efter att han brutit mot användarvillkoren. Inför omvalet i oktober har han därför uppmuntrat människor att följa honom på Telegram istället. Något som nu inte är möjligt längre.

Enligt Högsta domstolens beslut blockeras appen för att ägarna inte har tagit bort meddelanden som innehåller desinformation trots order från brasilianska myndigheter.

"Telegrams brist på respekt för Brasiliens lagar och återkommande misslyckanden att lyda domstolsbeslut är inte kompatibel med rättsstatsprincipen", skriver domaren Alexandre de Moraes på domstolens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!