Telegram får en andra chans i Brasilien

Den domare i Brasiliens Högsta domstol som beordrade att Telegram stoppas i landet ger meddelandeappen en andra chans. Telegram har fått 24 timmar på sig att ändra sina rutiner för att åter tillåtas i landet.

Appen Telegram får en ny chans i Brasilien. Arkivbild.

Appen Telegram får en ny chans i Brasilien. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen/TT

Brasilien2022-03-20 04:02

I torsdags kom beslutet att stoppa Telegram, med motiveringen att ägarna inte har tagit bort meddelanden som innehåller desinformation trots order från brasilianska myndigheter.

"Telegrams brist på respekt för Brasiliens lagar och återkommande misslyckanden att lyda domstolsbeslut är inte kompatibel med rättsstatsprincipen", skriver HD-domaren Alexandre de Moraes på domstolens hemsida.

Efter det att Telegram nu bett om ursäkt får företaget en andra chans. Företaget måste dock bland annat utse en juridisk representant i Brasilien, radera vissa profiler och precisera vilka åtgärder man ska vidta för att bekämpa desinformation.

Telegram är en framgångsrik app i Brasilien där den har laddats ner i över femtio procent av alla mobiler. Beslutet om att blockera appen fick presidenten Jair Bolsonaro att reagera.

"Vårt Telegram informerar människor om viktiga handlingar i medborgarnas intresse varje dag, vilket många tyvärr utelämnar. Välkommen, och dela sanningen", skrev han i appen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!