Mer tid i brexitstrid

Ett lugnare tonläge ger nytt hopp om att att lösa tvisten mellan EU och Storbritannien kring handelsvillkoren för Nordirland efter brexit. Nya samtal väntar nästa vecka.

Slovakiske kommissionären Maros Sefcovic är ansvarig för brexitfrågor i EU-kommissionen. Arkivfoto.

Slovakiske kommissionären Maros Sefcovic är ansvarig för brexitfrågor i EU-kommissionen. Arkivfoto.

Foto: Stephanie Lecocq/AP/TT

Brexit2021-11-12 12:21

Diskussionsplatsen på fredagen var London där EU:s brexitansvarige kommissionär Maros Sefcovic träffade Storbritanniens brexitminister David Frost.

Något genombrott nåddes inte, men var heller inte väntat. Men det blev heller inte något sammanbrott – som vissa befarat.

I stället anas en delvis ändrad inställning från brittisk sida av Sefcovic, som är en av åtta viceordföranden i EU-kommissionen.

– Jag konstaterar och välkomnar förändringen i ton i diskussionerna med David Frost i dag och jag hoppas att det kommer att leda till resultat som verkligen märks för folk i Nordirland, säger EU-kommissionären på en presskonferens i London.

Hoppar av?

Inom EU har oron på sistone vuxit allt mer för att Storbritannien ska hoppa av samtalen, med hänvisning till den paragraf i det gemensamma Nordirlandsavtalet som gör det möjligt att införa ensidiga åtgärder.

Inför fredagsmötet avfärdades dock det av brittiska källor till tidningen The Times.

– Att åkalla artikel 16 (den berörda paragrafen) löser inte de problem vi står inför. Även om vi gör det måste vi ändå tillbaka till förhandlingsbordet, sade en källa till tidningen.

Nya samtal

Officiellt konstaterar Storbritannien att "betydande skillnader" fortfarande råder och att "ny energi och kraft" nu behövs.

– Därför kommer ännu mer intensiva samtal äga rum i Bryssel under nästa vecka, inom alla områden, med särskilt fokus på medicin och tullfrågor. Lord Frost och viceordföranden kommer att mötas i slutet av nästa vecka för att stämma av framstegen, säger en regeringstalesman enligt nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Striden efter Brexit

Efter flera års växande brittiska klagomål mot EU röstade 52 procent av väljarna i en folkomröstning i juni 2016 för att Storbritannien skulle lämna unionen.

Själva utträdet genomfördes den 31 januari 2020, efter långa förhandlingar om utträdesvillkoren. Därefter enades Storbritannien och EU även om ett handels- och samarbetsavtal som gäller från den 1 januari 2021.

Från brittiskt håll finns dock fortsatt ett starkt missnöje kring de regler för Nordirland som fastslogs i utträdesavtalet. Även kring fisket tvistas det fortfarande, med franskt missnöje över att Storbritannien tar lång tid på sig för att leverera utlovade fisketillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!