Huvudorsaken till att flickor gifts bort ärfamiljens ekonomiska situation och försämringar i möjligheterna att försörja barnen. Pandemin har tvingat in fler i fattigdom, vilket i sin tur har lett till att fler flickor gifts bort för att försörjas av sina äkta män i stället för av sina föräldrar, enligt Rädda Barnen.
Förra året giftes omkring 12 miljoner flickor bort. I år väntas antalet ha ökat till 12,5 miljoner – vilket innebär i snitt 1 370 varje dag.
– Det är enormt oroväckande. Det finns även starka kopplingar mellan barnäktenskap och tonårsgraviditeter, vilket är den vanligaste dödsorsaken för flickor mellan 15 och 19 år, säger Anna Eggelind, internationell chef för Rädda Barnen Sverige, till TT.
– Vi hade gjort framsteg med att motverka det här och hjälpt många barn att undvika att giftas bort, men nu riskerar den positiva trenden att slås omkull på grund av pandemin.
Klyftan ökar
Ökningen sker världen över, varnar Eggelind. Den största ökningen sker dock i södra Asien, där omkring 190 000 flickor uppskattas giftas bort i år.
– Flickors förutsättningar var sämre än pojkars även innan pandemin, men nu har den klyftan ökat ytterligare.
Barn som gifts bort slutar också vanligtvis att gå i skolan, vilket gör flickorna helt beroende av sina makar. Läget i frågan har längre varit akut, enligt Eggelind. Hon anser att det nu är ännu viktigare med arbete med information både på individ- och samhällsnivå om hur allvarligt barnäktenskap är, samt att familjer i särskilt utsatta länder och områden måste får möjlighet till bättre försörjning.
Vända trenden
Hur lång tid det tar innan Rädda Barnen och andra organisationer är ikapp med samma positiva utveckling som tidigare är svårt att säga i dagsläget. Först måste pandemin få ett slut.
– För de flickor som tvingas in i äktenskap är effekten varaktig. Nu handlar det om att vända trenden så att andra flickor inte råkar ut för samma sak, säger Eggelind.