600 färre gängkriminella på sju år

I Danmark har antalet gängkriminella minskat med en tredjedel sedan 2013. Landets gängstrategi lyfts ofta fram i den svenska debatten.
–Det är positivt att de är färre, men gängen är inte borta. Problemet är inte löst, säger Erik Christensen, chef för Danmarks brottsförebyggande råd.

En bil med skotthål undersöks i Ishøj utanför Köpenhamn i september förra året sedan en person skjutits ihjäl och två skadats. Arkivbild.

En bil med skotthål undersöks i Ishøj utanför Köpenhamn i september förra året sedan en person skjutits ihjäl och två skadats. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott & Straff2020-09-08 06:00

Dansk polis registrerar sedan lång tid tillbaka de personer som anses kunna knytas till kriminella gäng. Vid förra årsskiftet var antalet nere på 1 133 personer – en minskning med mer än 600 på sju år.

Hårdare straff har varit den röda tråden i alla de åtgärdspaket som från 2009 och framåt lanserats mot kriminella gäng. Om ett grovt brott kan kopplas till en gängkonflikt kan ett dubbelt så hårt straff utdömas.

"Gängen bakom galler" var namnet på det senaste åtgärdspaketet, 2017, och vid årsskiftet satt en tredjedel av Danmarks identifierade gängkriminella frihetsberövade.

"Konfliktsituationen böljar"

Dansk polis är sparsam med att publicera statistik över gängmord, men 2018 dödades tre personer i Danmark i kniv- eller skjutvapendåd. Samma år var det tolv dödsskjutningar bara i Malmö och totalt 45 i Sverige.

– Det verkar ju som att hårdare straff har en effekt, men samtidigt så har vi inte löst gängproblematiken i Danmark. Konfliktsituationen böljar upp och ner, säger Erik Christensen vid Det kriminalpræventive råd.

– Man kan också konstatera att graden av kriminalitet och hårdheten i de kriminella handlingarna inte har minskat, tillägger han.

Arbeta förebyggande

För att mota tillbaka gängkriminaliteten ytterligare i Danmark krävs nu att politikerna börjar tänka mer på rekryteringen till gängen, anser han.

– Vi måste stå på två ben. Ja, vi måste bestraffa hårt av hänsyn till den allmänna rättskänslan i samhället när kriminaliteten blir hårdare och våldsammare. Men vi måste också arbeta förebyggande så att färre barn och unga dras till de här gängen.

Då handlar det om att barn och unga har en meningsfull fritid, att det går att få jobb och att man stöttar föräldrarna till de barn och ungdomar som är i farozonen, menar han. Och här känner han att det finns en ny öppning.

– Jag tror att vi är vid en punkt där politikerna nu är på det klara med att vi måste titta på det här, säger Erik Christensen.

Fakta: Gängkriminella i Danmark

Dansk polis registrerar sedan lång tid tillbaka de personer som anses kunna knytas till kriminella gäng.

I januari 2020 var bedömningen att det fanns 1 133 gängkriminella personer i Danmark, varav 731 tillhörde kriminella mc-gäng och 402 andra typer av kriminella gäng.

Det är en nedgång med mer än 600 personer jämfört med 2013.

Totalt handlar det om cirka 80 olika grupperingar.

I januari 2020 satt totalt 372 av dessa 1 133 personer frihetsberövade.

Under 2018 kopplades 54 skottlossningar i offentlig miljö till gängkriminalitet. År 2017 registrerades 87 sådana skottlossningar.

Under 2018 dödades tre personer och 45 skadades i kniv- eller skjutvapendåd med gängkoppling.

Källa: Det kriminalpræventive råd och Rigspolitiet


Fakta: Tre åtgärdspaket mot kriminella gäng

Tre åtgärdspaket i Danmark har successivt gjort livet svårare för gängkriminella: Gängpaketet, Fast grepp om gängen och Gängen bakom galler.

Det första kom 2009 och innebar straffskärpningar på en rad områden. En ny princip infördes: Grova våldsbrott och mord begångna som ett led i en konflikt mellan kriminella gäng ska kunna leda till dubbelt så långa straff.

Samtidigt gjordes det möjligt att döma till tre gånger så långa straff vid angrepp mot ambulanspersonal och räddningstjänst.

Det blev också möjligt att utvisa utländska medborgare som dömts för vapenbrott.

Nästa åtgärdspaket kom 2014. Det underlättade för domstolarna att skärpa straffen vid brott som var ett led i en konlikt mellan kriminella gäng – nu behövde det inte längre handla om ömsesidiga konflikter där skjutvapen använts flera gånger. Gängparagrafen utvidgades också till att omfatta fler brottstyper, som till exempel utpressning och hot.

Paket nummer tre lanserades 2017. Det innehöll 35 olika skärpningar, bland annat blev det möjligt att förbjuda gängmedlemmar att uppehålla sig i vissa kommuner. Straffen skärptes för skottlossning i offentlig miljö och för organiserad utpressning.

Källa: TV2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!