– Kommer det en andra våg så måste vi ha detta i åtanke, säger Rym Khadhraoui, utredare vid människorättsorganisationen, på en digital presskonferens.
Polisens insatser för att upprätthålla ordningen i pandemins nedstängda samhällen har i betydligt större omfattning riktats mot fyra olika grupper i samhället, enligt organisationen. Det handlar om etniska minoriteter, migranter, romer och hemlösa.
Polisen har riktat in sig på socioekonomiskt utsatta områden i de tolv länder i Europa som ingår i Amnestys granskning. Dessa områden har oftare en högre andel invånare från de utsatta grupperna.
– I Frankrike var risken att bli stoppad av polis 20 gånger högre för svarta och nordafrikaner när de handlade mat under karantänen, säger Khadhraoui.
I Seine-Saint-Denis utanför Paris, ett av Frankrikes fattigaste områden med många migranter av afrikanskt ursprung, har antalet böter för att ha brutit mot utegångsförbudet varit tre gånger högre än i resten av landet under pandemin.
Fler ingripanden
Storbritannien är ett av få europeiska länder som registrerar etnicitet vid polisingripanden. Polisen i London registrerade en ökning av antalet ingripanden med kroppsvisitering med 22 procent under mars och april. En tredjedel av de som stoppades var svarta.
Den tyska EU-parlamentarikern Pierrette Herzberger-Fofana, med maliskt ursprung, anser att alla EU-länder bör registrera etnicitet vid ingripanden. Hon anklagar själv polisen i Bryssel för rasism och övergrepp efter det att hon nyligen blev upptryckt mot en vägg av en polis och fotograferat det som hon anser var polisiärt övervåld när nio poliser höll fast två unga svarta män.
– Polisen såg en liten svart kvinna och kände att de kunde göra vad de ville. De visste inte att jag var en kvinna med en plattform, säger hon.
– Det som rapporten visar är inget nytt, det har pågått länge. Men vi måste ta det på allvar. Många medlemsstater är emot att inkludera etnicitet i polisrapporter men det måste göras för att komma till bukt med problemet.
Amnesty International har också verifierat 34 videoklipp från runt om i Europa som visar hur polis har använt mer våld än vad organisationen anser har varit nödvändigt vid ingripandet.
Extra utsatt
Den romska befolkningen runt om i Europa ska enligt rapporten ha varit extra utsatt.
I Bulgarien har myndigheter använt drönare i romska bostadsområden för att spåra de boendes rörelser. I staden Yambol ska flygplan ha använts för att "desinficera" ett romskt bostadsområde som hade ett utbrott av corona. Enligt en enkät ska medianinkomsten i romska områden i Bulgarien ha gått ner med 61 procent mellan mars och maj.
– Rasism är något som finns i Europa med bland annat etnisk profilering. Institutionaliserad rasism handlar inte bara om specifika händelser utan det är någonting större, säger Rym Khadhraoui.