Baltiska sanktioner mot grannen Lukasjenko

Estland, Lettland och Litauen inför reserestriktioner mot ett 30-tal representanter för Belarus, däribland president Aleksandr Lukasjenko. Samma dag vägrades den katolske ärkebiskopen i Minsk att få resa in i landet sedan han kritiserat polisvåld i samband med regimkritiska protester.

Oppositionella i Belarus demonstrerade på söndagen i huvudstaden Minsk.

Oppositionella i Belarus demonstrerade på söndagen i huvudstaden Minsk.

Foto: Tut.By/AP/TT

Brott & Straff2020-08-31 10:50

De baltiska sanktionerna ska ses som ett första steg och kan komma att utvidgas, enligt baltstaterna.

– Vi har sagt att vi behöver en fredlig dialog och en överenskommelse mellan regimen och samhället, men vi ser att regimen inte är redo för detta, säger Litauens president Gitanas Nauseda på måndagen.

Utrikesdepartementet i Belarus meddelar att sanktionerna kommer att bemötas på ett motsvarande sätt.

Tala i säkerhetsrådet

EU som helhet filar på en uppsättning sanktioner liknande de baltiska, men har gått långsammare fram, uppenbarligen för att inte provocera Belarus mäktiga allierade Ryssland. På måndagen kallade Tyskland upp Belarus ambassadör med anledning av att flera utländska journalister frihetsberövats i huvudstaden Minsk sedan de bevakat protesterna mot Lukasjenko.

Det baltiska beskedet kommer dagen efter ytterligare en demonstration med tiotusentals deltagare i Minsk med krav på Lukasjenkos avgång. Protesterna har pågått sedan det omtvistade presidentvalet den 9 augusti som oppositionen och stora delar av omvärlden dömt ut som riggat.

Parallellt meddelas att oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som efter valet flydde till grannlandet Litauen, på fredag via videolänk ska tala inför FN:s säkerhetsråd. Tichanovskaja har bjudits in av Estland som sitter i rådet.

Möte i Moskva

Belarusiska myndigheter har slagit till hårt mot oppositionella före och efter presidentvalet. På måndagen hindrades den katolska ärkebiskopen i Minsk från att komma in i landet efter en resa till grannlandet Polen. Tadeusz Kondrusiewicz har tidigare uppmanat polisen att sluta använda våld i samband med demonstrationerna.

Anatolij Bokun, medlem i en arbetstagarkommitté vid en fabrik tillhörande det statliga bolaget Belaruskali som framställer kaliumkarbonat, har enligt en annan kommittéledamot dömts till 15 dagars fängelse för delaktighet i att ha organiserat en Lukasjenko-kritisk strejk efter presidentvalet.

På fredag ska Belarus utrikesminister möta sin ryske motpart Sergej Lavrov i Moskva, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. Enligt Kreml ska också president Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko träffas i Moskva någon gång de kommande veckorna.

Vita huset uppmanar

Putin sade i förra veckan att Ryssland upprättat en särskild polisstyrka som ska kunna sättas in till stöd för den auktoritäre belarusiske ledaren om protesterna urartar.

Vita huset uppmanade Kreml på måndagen att respektera Belarus självständiga utveckling.

– Ryssland måste också respektera Belarus suveränitet och dess folks rätt att fritt och rättvist välja sina egna ledare, säger pressekreterare Kayleigh McEnany.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!