– Jag agerade lagenligt för att skydda vårt folk, säger Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.
Han uppger att Protasevitj greps på flygplatsen i Minsk eftersom han planerade ett "blodigt uppror", men Lukasjenko ger inga närmare detaljer om det uppror som journalisten anklagas för att ha försökt iscensätta.
Lukasjenko, som ofta kallas "Europas sista diktator", har mött kraftig kritik från omvärlden efter tvångslandningen, som många beskrivit som en ren flygkapning. Belarus påstod senare att palestinska terrorstämplade Hamas hade bombhotat flygplanet, men uppgiften har inte tagits på allvar i omvärlden och Hamas har kraftigt dementerat att så var fallet.
"Korsat röda linjer"
Kritiken har gått för långt, anser Lukasjenko.
– Som vi förutsåg har våra ovänner här hemma och utomlands ändrat sina metoder för att angripa vår stat, säger han.
– De har korsat många röda linjer och gränser för sunt förnuft och mänsklig moral.
I söndags tvingade belarusiska myndigheter ett Ryanairplan att landa i Minsk. Ombord fanns den regimkritiska journalisten Roman Protasevitj och hans flickvän, juridikstudenten Sofia Sapega, som båda greps och fortfarande hålls frihetsberövade.
EU har reagerat genom att uppmana flygbolag att undvika Belarus luftrum och planerar även ytterligare sanktioner mot regimen. Samtidigt är landets opposition redo att ordna nya demonstrationer i Belarus, enligt ett uttalande.
Planerar sanktioner
FN:s säkerhetsråd diskuterade situationen vid ett möte bakom lyckta dörrar under onsdagen, sedan Frankrike, Estland och Irland fört upp det på mötets dagordning.
Rådet har inte enats om något ställningstagande i frågan. Något sådant är också högst osannolikt i och med att Aleksandr Lukasjenkos främsta allierade, Ryssland, har vetorätt.
Sex västliga medlemsländer – USA, Storbritannien, Frankrike, Irland, Norge och Estland – gick dock ihop och fördömde det inträffade efter mötet. Deras budskap är att stoppandet av flygplanet utan tvivel ska betraktas som en attack mot europeisk säkerhet och internationell luftfartssäkerhet.
Lukasjenko säger att han inte tror att det kommer att bli någon upprepning av den typen av massprotester som bröt ut efter det av omvärlden utdömda valet i augusti i fjol. Regimen står redan under press från en rad sanktioner efter dess brutala svar på protesterna.