Belarus: Oppositionsaktivist död i straffkoloni

En belarusisk demokratiaktivist har dött i en straffkoloni i östra Belarus där han avtjänade ett fängelsestraff för att ha deltagit i fjolårets protester mot landets diktator Aleksandr Lukasjenko, enligt lokala medier.

Belarusisk kravallpolis vid en demonstration i november i fjol. Arkivbild.

Belarusisk kravallpolis vid en demonstration i november i fjol. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Brott & Straff2021-05-22 14:06

Den 50-årige Vitold Asjurok dog av hjärtstillestånd, skriver nyhetssajten Nasja Niva.

Asjurok var medlem i oppositionspartiet Belarusiska folkfronten och samordnare för rörelsen För frihet. I januari dömdes han till fem års fängelse för att "grovt" ha stört den allmänna ordningen, och för våld mot tjänsteman. Rättegången hölls bakom stängda dörrar.

"Inte nog med att folk lider, folk dör på grund av regimen i Belarus", skriver oppositionsledaren i exil Svetlana Tichanovskaja på Twitter.

Sedan det regisserade valet i Belarus i augusti i fjol, som Lukasjenko själv påstår sig ha vunnit, har demokratiaktivister antingen fängslats eller tvingats i exil. Hundratusentals belarusier har gått ut på gatorna i protester av aldrig tidigare skådad omfattning.

Tusentals av dem har gripits och många har torterats eller misshandlats i fängelse, något som utlöst raseri både i Belarus och i omvärlden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!