Biden utser innersta cirkelns nyckelpersoner

Demokraten Joe Biden namnger flera personer som ska ingå i hans närmaste sfär när han planerar att ta över makten i USA.

Joe Biden planerar att flytta in i Vita huset i Washington och namnger flera av dem som ska ingå i hans innersta cirkel.

Joe Biden planerar att flytta in i Vita huset i Washington och namnger flera av dem som ska ingå i hans innersta cirkel.

Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Brott & Straff2020-11-17 17:30

Joe Biden väntar inte på att president Donald Trump formellt kastar in handduken och erkänner valförlust. Utan att snegla åt Trump väljer Biden, som fyller 78 år på fredag, en innersta cirkel som blir hans personliga vapendragare inne i Vita huset.

En amerikansk president har två verktyg till sitt förfogande i maktens utövning.

Han utser en regering, ofta benämnd administration eller kabinett, där ministrarna leder de olika departementen. Ministrarna måste godkännas av senaten.

Lojal grupp

Sedan har presidenten sina allra närmaste, en hängiven och hårdför grupp som ser till att presidentens vilja blir till verklighet.

Biden har tidigare sagt att han ska välja medarbetare som kommer från USA:s mångfacetterade och blandade befolkning. Men när namnen offentliggörs står det tydligt att han väljer dem som varit honom lojala under en längre tid.

Den tyngsta posten, som stabschef eller kanslichef på 1600 Pennsylvania Avenue i Washington, får Ron Klain.

Den 59-årige juristen Klain har tidigare varit stabschef åt både vicepresident Al Gore och Joe Biden. Han är väl förankrad bland partiets toppar och van att röra sig i presidentkontoret ovala rummet.

Kvinnlig kampanjledare

På måndagen meddelade Biden att hans biträdande stabschef blir 44-åriga kampanjledaren Jen O'Malley Dillon. Hon skrev historia som den första kvinnliga kampanjledaren som ordnat en röstseger i ett presidentval.

I Bidens närmaste krets kommer också juristen Mike Donilon att ingå. Han var nära rådgivare under Bidens tid som vicepresident 2009–2017.

Bidens tidigare kanslichef, juristen Steve Ricchetti, blir rådgivare. Han verkade i Vita huset redan under Bill Clintons presidentperiod och hade då nära kontakter med ledamöter i kongressen, främst då senaten.

Juristen Dana Remus, med bakgrund på de båda toppuniversiteten Harvard och Yale kliver in i den viktiga kretsen. Hon är en av dem som för med sig ett politiskt arv från expresidenten och vännen Barack Obama som även förrättade hennes och hennes mans vigsel.

Ersätter Ivanka

Även nyckelpersonen i Bidens valkampanj, Cedric Richmond tar plats i Vita husets innersta krets. Richmond, som representerar delstaten Louisiana och staden New Orleans i representanthuset, har tidigare lett kongressens svarta parlamentsgrupp.

Han kommer att motsvara Trumps dotter Ivanka Trump och hennes man Jared Kushner i rollen som senior rådgivare till den tillträdande presidenten.

Husets korridorer är dock kända för maktspel, intriger och manipulationer, och omsättningen på personal är stor. Barack Obama avverkade exempelvis fem stabschefer, medan Donald Trump hittills har haft fyra.

Rättad: I en tidigare version angavs fel adress för Vita huset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!