"Herr Navalnyj måste friges omedelbart, och förövarna bakom den skandalösa attacken mot hans liv måste hållas ansvariga", skriver Jake Sullivan, som är Bidens säkerhetspolitiske rådgivare, på Twitter några timmar efter att den ryske oppositionsaktivisten gripits av rysk polis sedan han anlänt med ett flygplan till Moskva.
"Den skandalösa attacken", syftar på att Navalnyj i augusti förgiftades med nervgiftet novitjok och fram tills nu har vårdats i Tyskland.
"Kremls attack mot herr Navalnyj är inte bara ett övergrepp mot mänskliga rättigheter utan också ett hån mot det ryska folkets rätt att få sina röster hörda", fortsätter Sullivan.
Linde "djupt bekymrad"
EU-länderna Estland, Lettland och Litauen krävde snabbt efter gripandet att "restriktiva åtgärder" införs mot Ryssland.
"De ryska myndigheternas frihetsberövande av Aleksej Navalnyj är helt och hållet oacceptabelt. Vi kräver att han omedelbart släpps", skriver de tre baltstaterna i ett gemensamt uttalande som publiceras via den litauiske utrikesministern Gabrielius Landsbergis Twitterkonto.
"EU måste agera snabbt och om han inte släpps måste vi överväga att införa restriktiva åtgärder som svar på denna skamlösa handling".
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) uttrycker oro över händelseutvecklingen.
"Djupt bekymrad över nyheterna om att Aleksej Navalnyj har gripits när han återvände till Moskva. Uppmanar ryska myndigheter att släppa herr Navalnyj. En hälsosam och levande opposition bör välkomnas", skriver Linde på Twitter.
Även EU:s permanente rådsordföranden Charles Michel reagerar. Han säger att gripandet av Navalnyj är "oacceptabelt".
"Gripandet av Aleksej Navalnyj när han anlände till Moskva är oacceptabelt. Ryska myndigheter måste släppa honom genast", skriver Michel på Twitter.
"Försöker tysta"
Frankrike tillhör också de länder som reagerar med skärpa.
"Frankrike ser på frihetsberövandet av Aleksej Navalnyj med stor oro. Tillsammans med våra europeiska partners följer vi situationen vaksamt och kräver att han omedelbart släpps", meddelar det franska utrikesdepartementet i ett uttalande.
Fördömanden kommer också från människorättsorganisationen Amnesty International.
"Aleksej Navalnyjs gripande är ytterligare bevis för att ryska myndigheter försöker tysta honom. Hans frihetsberövande framhäver bara behovet av att undersöka anklagelserna om att han förgiftades av statliga agenter som agerar på order från högsta nivå", säger Natalia Zviagina vid Amnesty International i Moskva.