Bötfälld Solberg beklagar och betalar

Norsk polis har kommit fram till att statsminister Erna Solberg bröt mot coronarestriktioner då hon i februari åt ihop med ett sällskap med fler än tio personer. Hon får böta 20 000 norska kronor, meddelar polisen på en presskonferens.

Norges statsminister Erna Solberg. Arkivbild.

Norges statsminister Erna Solberg. Arkivbild.

Foto: Berit Roald/NTB/TT

Brott & Straff2021-04-09 15:41

Det var under det norska sportlovet som Erna Solberg med familj hyrde en lägenhet i Geilo ihop med familjen till en av hennes systrar. En annan syster hyrde en lägenhet i samma anläggning.

Två kvällar åt sällskapen ihop och var då fler än stipulerade tio personer. Solberg deltog under en av kvällarna.

Kommer att betala

Solberg har bett om ursäkt och medgett att hon haft bristande kunskaper om reglerna för sammankomster. Efter polisens besked upprepar den norska statsministern sin ursäkt.

– Jag beklagar det som skedde, och kommer att betala boten, säger hon till norska NTB.

Polisen konstaterar att man i de flesta liknande fall inte hade utfärdat en bot men att man tagit i beaktande att Solberg i egenskap av statsminister är ansvarig för regeringens arbete med restriktionerna.

– Även om lagen är lika för alla så är alla inte lika inför lagen, säger Ole Sæverud, polischef i distriktet Sør-Øst.

"Besynnerligt"

Solbergs man Sindre Finnes slipper undan med åtalsunderlåtelse.

Hans Fredrik Marthinussen, professor i juridik vid universitetet i Bergen, ifrågasätter varför Erna Solberg får böter och inte Sindre Finnes.

– Jag tycker det är lite besynnerligt att Solberg straffas hårdare än Finnes när det är Finnes som har huvudansvaret för arrangemanget, säger han.

Marthinussen säger att polisen bör ge en mer detaljerad förklaring till beslutet.

– Vi straffar inte en statsminister hårdare än andra människor för fortkörning bara för att det är statsministern. Lagen är lika för alla och brott som inte är direkt relaterade till din arbetsroll eller de speciella förutsättningar du har ska i utgångsläget straffas likvärdigt, oavsett om du är kung Salomon eller Jørgen Hattmakare, säger han och refererar till en gammal norsk poplåt om skillnaden mellan rika och fattiga.

Statsministern har tappat i popularitet efter "Geiloturen" enligt en opinionsundersökning som NRK lät genomföra i slutet av mars.

Fakta: Erna Solberg

Norges statsminister sedan 2013. Partiledare för Moderaternas systerparti Høyre sedan 2004, ledamot i stortinget sedan 1989.

Solberg, född 1961, inledde sin politiska bana 1979 i hemkommunen Bergens fullmäktige.

Har studerat sociologi, statistik och statsvetenskap vid Bergens universitet.

Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!