Är Steve Bannon den näst mäktigaste mannen i världen? Frågan ställdes av magasinet Time, när Vita husets dåvarande chefsstrateg prydde omslaget till februarinumret 2017 tillsammans med epitetet "mästermanipulatören".
Tre år efter det att han fick sparken från Vita huset skapade Bannon i augusti förra året rubriker igen. Men då hade tonen hårdnat, artiklarna handlade om de brottsanklagelser som riktades mot honom och tre andra män. De åtalades för att ha svindlat hundratusentals privatpersoner som donerat pengar till ett privat initiativ för att stödja Trumps omstridda murbygge längs gränsen mellan USA och Mexiko.
Bannon nekar till till brott och påstår att han blev ett offer för ett "politiskt beställningsmord" i syfte att skrämma och stoppa de som vill prata om muren.
Producerade film
67-årige Bannon har bakgrund i såväl flottan som hos investmentbanken Goldman Sachs och som filmproducent i Hollywood. 2012 tog han över den kontroversiella sajten Breitbart News, en plattform för USA:s främlingsfientliga så kallade alt-right-rörelser.
Men det var när han slöt upp bredvid Donald Trump under den blivande presidentens valkampanj 2016 som han blev ett mer välkänt namn.
Den Harvardutbildade Bannon anses ha haft ett stort inflytande som chefsstrateg i Vita huset och på Trumps isolationistiska världssyn där de delade inställningen "Amerika först". De båda tycktes nästan vara ideologiska tvillingsjälar. Bannon förespråkade ekonomisk nationalism och var hjärnan bakom några av Trumps mer kontroversiella utspel, som att stänga USA:s gränser för muslimer.
Fick sparken
Men den direkta linan till Trump fick ett abrupt slut när chefsstrategen fick sluta i augusti 2017, efter bara sju månader på jobbet. Bannon fick sparken efter rapporter om en maktkamp mellan honom och Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner såväl som med andra topprådgivare.
Bannon gick en kort tid tillbaka till Breitbart News och lovade att "Bannon barbaren" skulle dra ut i krig mot Trumps motståndare. Men sprickan mellan honom och hans tidigare chef växte snart. USA:s president twittrade om sin tidigare medarbetare att "när han fick sparken förlorade han inte bara jobbet, han förlorade förståndet". Trump gav honom också öknamnet "slaskige Steve" (sloppy Steve).
Efter att ha lämnat Trump och sedermera Breitbart bildade Bannon – som har sagt att det är en ära att kallas rasist – en stiftelse för att främja "högerpopulism". Han vände blicken mot Europa, med målet att samla populister och ytterhöger inför EU-valet 2019. Han träffade flera nationalistiska och främlingsfientliga politiker, bland andra Matteo Salvini i Italien, Marine Le Pen i Frankrike och Viktor Orbán i Polen.
Men därefter hopade sig problemen på hemmaplan och Bannon greps ombord på en lyxjakt. Enligt åtalet samlades 25 miljoner dollar in på nätet för att hjälpa till att finansiera en del av den av Trump utlovade gränsmuren – men hundratusentals dollar påstås ha slussats vidare till Bannons egen ficka.
Benådas av Trump
När strålkastarna återigen riktades mot Bannon kommenterade Trump det hela med att det var "sorgligt" för den tidigare chefsstrategen, men han understök också att han inte hade haft något att göra med sin tidigare rådgivare på länge.
Men nu avslutar Trump sina fyra år vid makten med att inkludera Bannon på listan över människor som benådas. Enligt amerikanska medier ska Trump ha fattat beslutet i sista sekunden efter att ha talat med Bannon på telefon.
"Bannon har varit en viktig ledare inom den konservativa rörelsen och är känd för sin politiska skarpsinnighet", skriver Vita huset.