Databas avslöjar våldshistorik inför bröllop

Den kinesiska staden Yiwu lanserar en databas där en person i giftermålstankar kan kolla om partnern har dömts för våld i en nära relation, rapporterar The Guardian. Det sker efter att våld i hemmet har ökat under den senaste tidens nedstängningar och karantäner.

I den kinesiska staden Yiwu ska personer som planerar att gifta sig kunna söka i en databas om en partner tidigare har dömts för våld i en nära relation. Arkivbild.

I den kinesiska staden Yiwu ska personer som planerar att gifta sig kunna söka i en databas om en partner tidigare har dömts för våld i en nära relation. Arkivbild.

Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Brott & Straff2020-06-26 20:10

Från och med nästa vecka kommer invånarna i staden Yiwu i östra Kina få tillgång till en databas över personer som dömts för våld i nära relationer, som mot en partner, förälder eller ett syskon.

Söka upp sin respektive

Personer som funderar på att gifta sig ska på så sätt kunna söka upp sin respektive för att se om personen finns med i registret.

– I många fall får en person reda på att partnern är dömd för våld i nära relationer först efter den gift sig. Med den här databasen kan personen veta på förhand och har då möjlighet att bestämma om den vill gifta sig eller inte, säger Zhou Danyind, vice ordförande för den regeringsknutna kvinnofederationen i Yiwu, till den kinesiska nyhetssajten The Paper.

Kinesiska myndigheter hävdar att personers privatliv har tagits i beaktning. Den som vill använda databasen kommer att behöva visa både sitt och sin partners id-kort och skriva på ett avtal om tystnadsplikt. Skulle man sedan använda informationen till någonting annat än att besluta om giftermål så ska det leda till "rättsliga påföljder". En person ska kunna söka i databasen två gånger per år och då på maximalt två personer.

Få döms

Kritiker menar att initiativet kan ha begränsad nytta då väldigt få döms för våld i nära relationer i landet och att dessa händelser ofta inte rapporteras av polisen.

Han Jin, juridikföreläsare vid Harbin Engineering University, kallar databasen banbrytande och säger till The New York Times att den ger en person "rätten att veta" och "rätten att välja". Men han poängterar två möjliga problem: det är oklart om myndigheterna i Yiwu kommer ha information om personer som inte är från staden, samt att båda inblandade måste skriva på för att det vara möjligt att kolla en persons bakgrund.

Fakta: Våld i nära relationer i Kina

Kina, liksom andra länder, har länge kämpat mot våld i nära relationer. Coronaviruspandemin har förvärrat problemet. Med miljoner i karantän har kinesisk polis uttalat att de har sett en ökning i fall av män som misshandlat sin partner.

I Hubeiprovinsen har antalet anmälningar om våld i nära relationer mer än trefaldigats sedan utbrottet av covid-19 startade.

Ungefär en av fyra kinesiska kvinnor har utsatts för misshandel, verbala övergrepp eller har fått sin frihet begränsad av en partner, enligt en enkät utförd av All-China Women’s Federation under 2011.

2016 införde Kina sin första lag mot våld i nära relationer vilken bland annat innebar att polis måste ingripa när anmälan om våld i nära relationer inkommer.

Tidigare i år infördes en 30-dagars väntetid innan ett par kan skilja sig. Det syftar till att minska de ökade antalet skilsmässor i landet. Kritiker har menat att det sätter personer utsatta för våld i en risk.

Källor: The New York Times, The Diplomat och Sixth Tone

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!