Desperat jakt pÄ syrgas i Amazonas huvudstad

Tusentals nygrÀvda gravar. 36-timmarsskift för vÄrdpersonal. Och nÀstan ingen syrgas. SjukvÄrden Àr nÀra kollaps i Amazonas djungelhuvudstad dÀr anhöriga tvingas vÄrda sina familjemedlemmar.

BegravningsbyrÄn hÀmtar Ànnu ett offer som dött i komplikationer kopplade till covid-19 i Manaus i Brasilien. Allt fler i staden dör hemma, pÄ grund av brist pÄ vÄrdplatser och syrgas pÄ sjukhusen.

BegravningsbyrÄn hÀmtar Ànnu ett offer som dött i komplikationer kopplade till covid-19 i Manaus i Brasilien. Allt fler i staden dör hemma, pÄ grund av brist pÄ vÄrdplatser och syrgas pÄ sjukhusen.

Foto: Edmar Barros/AP/TT

Brott & Straff2021-01-26 12:15

Sjukhusen Àr överfulla och syrgasförrÄden ekar tomma. Det fÄr epidemiologen Jesem Orellana, som jobbar pÄ det vÀl ansedda brasilianska hÀlsoinstitutet Fiocruz, att likna covidpatienternas sjukhussÀngar i Amazonas huvudstad Manaus vid en "kvÀvningskammare".

– Manaus Ă€r förlorat, sĂ€ger Orellana till al-Jazeera och beskriver staden som ett omĂ€nskligt utomhuslaboratorium dĂ€r sjuka dör i hemmen utan att ha fĂ„tt vĂ„rd.

HĂ„rt drabbat

Brasilien har drabbats hĂ„rt av den andra vĂ„gen av coronaviruset och har registrerat över 8,8 miljoner fall av covid-19 och mer Ă€n 217 000 döda under hela pandemin. President Jair Bolsonaro har spelat ner allvaret i situationen, uttalat sig skeptiskt om vaccin och kritiserat lokala smittskyddsĂ„tgĂ€rder.

SĂ€rskilt svĂ„r Ă€r situationen just nu i Manaus, dĂ€r över 4 000 mĂ€nniskor har dött i covid-19 och man redan i vĂ„ras behövde stapla offer pĂ„ hög i massgravar. Nu kĂ€mpar staden, som har omkring 2,2 miljoner invĂ„nare, Ă„terigen för att ta hand om alla som insjuknar. Men sĂ€ngarna pĂ„ de runt 30 sjukhusen rĂ€cker inte till. UpptagningsomrĂ„det Ă€r stort och det kan vara svĂ„rt för sĂ„ vĂ€l mĂ€nniskor som leveranser att komma dit eftersom vĂ€gnĂ€tet Ă€r begrĂ€nsat.

Att staden för andra gÄngen pÄ mindre Àn ett Är befinner sig i en sÄ pass djup coronakris har förvÄnat vissa beslutsfattare, som sÀger sig ha trott att vÄrens omfattande smittspridning skulle ha resulterat i flockimmunitet. I september rÄdde dock Fiocruz-institutet staden att införa virusrestriktioner eftersom den andra vÄgen tornade upp sig som ett mörkt moln pÄ horisonten.

MĂ„nga varningar

Manaus hörsammade dock inte uppmaningen.

– Vi kom med 13 varningar och en sĂ€rskilt allvarlig i mitten av december, dĂ„ vi sade att situationen var pĂ„ vĂ€g att bli vĂ€ldigt allvarlig, sĂ€ger Orellana till CNN.

– Alla gjorde sig lustiga över studierna och varningarna, i synnerhet Bolsonaro, fortsĂ€tter epidemiologen och sĂ€ger att bĂ„de den lokala och federala regeringen lyfte fram teorin om flockimmunitet som ett argument mot tuffare Ă„tgĂ€rder.

I slutet av december gick det dock inte lÀngre att förneka att Manaus stod inför skenande covidstatistik och ÄtgÀrder infördes. Sedan dess har syrgasen tagit slut, vilket har tvingat den federala regeringen att flyga in behÄllare frÄn olika delar av Brasilien.

Den federala Äklagarmyndigheten kopplar hittills minst 29 dödsfall i covid-19 till syrebrist, enligt preliminÀra siffror som CNN rapporterar om.

Ska utredas

Centralregeringen har kritiserats för sitt passiva svar pÄ krisen. Brasiliens högsta domstol har godkÀnt en utredning om hur landets hÀlsominister Eduardo Pazuello har hanterat virusutbrottet i Manaus. I Amazonas har man ocksÄ upptÀckt en ny virusvariant, som tros ha liknande mutationer som de som har upptÀckts i Storbritannien och Sydafrika och som forskare tror Àr mer smittsam. Men Àn sÄ lÀnge Àr informationen knapp.

SjukvÄrdssystemets problem har gjort att köerna ringlar lÄnga utanför butiker som sÀljer syrgas. MÄnga inser att de inte lÀngre kan förlita sig pÄ staten utan försöker rÀdda sina nÀra och kÀra i hemmen.

Men inte ens tolv timmar av vÀntan i gassande solsken Àr nÄgon garanti för att de lagren inte ska ha lÀnsats nÀr desperata anhöriga Àntligen hamnar först i butikskön.

– Alla hĂ€r har en familjemedlem som vĂ„rdas hemma. De föredrar det framför att lĂ€mna dem att dö pĂ„ sjukhusen, sĂ€ger Fernando Marcelino till nyhetsbyrĂ„n AFP medan han vĂ€ntar pĂ„ sin tur.

Manaus Àr huvudstad i delstaten Amazonas i Brasilien.
Manaus Àr huvudstad i delstaten Amazonas i Brasilien.
Fakta: Huvudstad i Amazonas

Manaus Àr huvudstad i delstaten Amazonas i Brasilien. HÀr bor omkring 2,1 miljoner mÀnniskor.

Den snabbt vÀxande staden Àr belÀgen vid Rio Negro och har en betydande hamn. Staden Àr ett viktigt omlastnings-, handels- och transportcentrum för Amazonas samt en betydande industriort med en mÄngsidig och vÀxande industri. Turismen Àr en viktig inkomstkÀlla.

Staden vÀxte upp pÄ 1600-talet och hade en glansperiod under den sÄ kallade gummiboomen i slutet av 1800-talet, dÄ mÄnga praktbyggnader uppfördes.

KĂ€lla: Nationalencyklopedin

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!