Sjukhusen är överfulla och syrgasförråden ekar tomma. Det får epidemiologen Jesem Orellana, som jobbar på det väl ansedda brasilianska hälsoinstitutet Fiocruz, att likna covidpatienternas sjukhussängar i Amazonas huvudstad Manaus vid en "kvävningskammare".
– Manaus är förlorat, säger Orellana till al-Jazeera och beskriver staden som ett omänskligt utomhuslaboratorium där sjuka dör i hemmen utan att ha fått vård.
Hårt drabbat
Brasilien har drabbats hårt av den andra vågen av coronaviruset och har registrerat över 8,8 miljoner fall av covid-19 och mer än 217 000 döda under hela pandemin. President Jair Bolsonaro har spelat ner allvaret i situationen, uttalat sig skeptiskt om vaccin och kritiserat lokala smittskyddsåtgärder.
Särskilt svår är situationen just nu i Manaus, där över 4 000 människor har dött i covid-19 och man redan i våras behövde stapla offer på hög i massgravar. Nu kämpar staden, som har omkring 2,2 miljoner invånare, återigen för att ta hand om alla som insjuknar. Men sängarna på de runt 30 sjukhusen räcker inte till. Upptagningsområdet är stort och det kan vara svårt för så väl människor som leveranser att komma dit eftersom vägnätet är begränsat.
Att staden för andra gången på mindre än ett år befinner sig i en så pass djup coronakris har förvånat vissa beslutsfattare, som säger sig ha trott att vårens omfattande smittspridning skulle ha resulterat i flockimmunitet. I september rådde dock Fiocruz-institutet staden att införa virusrestriktioner eftersom den andra vågen tornade upp sig som ett mörkt moln på horisonten.
Många varningar
Manaus hörsammade dock inte uppmaningen.
– Vi kom med 13 varningar och en särskilt allvarlig i mitten av december, då vi sade att situationen var på väg att bli väldigt allvarlig, säger Orellana till CNN.
– Alla gjorde sig lustiga över studierna och varningarna, i synnerhet Bolsonaro, fortsätter epidemiologen och säger att både den lokala och federala regeringen lyfte fram teorin om flockimmunitet som ett argument mot tuffare åtgärder.
I slutet av december gick det dock inte längre att förneka att Manaus stod inför skenande covidstatistik och åtgärder infördes. Sedan dess har syrgasen tagit slut, vilket har tvingat den federala regeringen att flyga in behållare från olika delar av Brasilien.
Den federala åklagarmyndigheten kopplar hittills minst 29 dödsfall i covid-19 till syrebrist, enligt preliminära siffror som CNN rapporterar om.
Ska utredas
Centralregeringen har kritiserats för sitt passiva svar på krisen. Brasiliens högsta domstol har godkänt en utredning om hur landets hälsominister Eduardo Pazuello har hanterat virusutbrottet i Manaus. I Amazonas har man också upptäckt en ny virusvariant, som tros ha liknande mutationer som de som har upptäckts i Storbritannien och Sydafrika och som forskare tror är mer smittsam. Men än så länge är informationen knapp.
Sjukvårdssystemets problem har gjort att köerna ringlar långa utanför butiker som säljer syrgas. Många inser att de inte längre kan förlita sig på staten utan försöker rädda sina nära och kära i hemmen.
Men inte ens tolv timmar av väntan i gassande solsken är någon garanti för att de lagren inte ska ha länsats när desperata anhöriga äntligen hamnar först i butikskön.
– Alla här har en familjemedlem som vårdas hemma. De föredrar det framför att lämna dem att dö på sjukhusen, säger Fernando Marcelino till nyhetsbyrån AFP medan han väntar på sin tur.