Flygbolaget Ryanairs flight FR4978 lyfte från Aten klockan 10.28 lokal tid söndagen den 23 maj med destination Vilnius. Flygplanet nådde belarusiskt luftrum efter omkring två timmar och kontaktades då av de belarusiska flygledarna.
Enligt en utskrift av samtalet som släppts av belarusiska myndigheter sade flygledarna att "Vi har information från underrättelsemyndigheter om att det finns en bomb ombord och att den kan detonera över Vilnius".
Enligt flygledningen ska hotet ha framförts via mejl. Senare kom uppgifter från tjänstemän i Belarus att hotet ska ha kommit från palestinska terrorstämplade Hamas tillsammans med ett ultimatum mot EU om att stoppa stödet till Israel. (Förvirringen ökade ytterligare när landets auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko senare hävdade att hotet kom från Schweiz).
Enligt utskriften av dialogen uppmanade kontrolltornet piloten att landa i Minsk. När piloten frågade vem uppmaningen kom ifrån fick han svaret att "det är vår rekommendation".
Ett stridsflygplan, en Mig-29, skickades på order av Lukasjenko upp för att eskortera planet och enligt Flightradar 24 skedde det bara ett par minuter innan planet skulle passera gränsen till Litauen.
Enligt Belarus luftvapenchef, Igor Golub, valde piloten på egen hand och "utan yttre påverkan" landa i Minsk.
Flygplanet, passagerarna och deras bagage kontrollerades, men ingen sprängladdning hittades. Senare under kvällen kunde planet lyfta och landade 40 minuter senare i Vilnius.
Vid ankomsten saknades fem personer från passagerarlistan, bland annat aktivisten och journalisten Roman Protasevitj, som tidigare drev den oppositionella kanalen Nexta, och hans ryska flickvän, juriststudenten Sofia Sapega.
Både Protasevitj och Sapega greps i Minsk. Vilka de tre övriga passagerarna var som inte kom fram till Vilnius är oklart, men enligt spekulationer kan de ha varit KGB-agenter. Dessa uppgifter förnekas av Lukasjenko, men Protasevitj ska ha sagt till sina kollegor att han var förföljd i samband med att han gick ombord planet.
Enligt landets statliga tv var gripandet av Protasevitj, som är efterlyst i Belarus för att ha arrangerat protester mot regimen, en slump.
Både Protasevitj och Sapega har efter gripandet framträtt i tv-inslag där de erkänner vissa brott och där de säger att de behandlas väl. Enligt flera uppgifter tyder mycket på att uttalandena är framtvingade.
EU och flera andra länder har fördömt agerandet och krävt en utredning av händelsen.
EU beslutade under veckans toppmöte att uppmana alla flygbolag att undvika Belarus och beslut väntas om att förbjuda belarusiska flygbolag inom EU.
Belarus säger sig vara villigt att delta i en utredning och att bjuda in representanter från den internationella flygorganisationen ICAO.