Epsteinvakter medger lögner – slipper fängelse

De två fängelsevakter som var satta att bevaka den sexbrottsmisstänkte miljardären Jeffrey Epstein den kväll han tog livet av sig i sin häktescell medger att de förfalskade journaler över vad de gjorde den aktuella kvällen, rapporterar AP.

Jeffrey Epstein, till vänster, i rättssalen under en häktningsförhandling i juli 2019.

Jeffrey Epstein, till vänster, i rättssalen under en häktningsförhandling i juli 2019.

Foto: Elizabeth Williams

Brott & Straff2021-05-22 07:38

Enligt åklagare tillbringade vakterna sin arbetstid bland annat med att shoppa möbler och motorcyklar på nätet, i stället för att gå sina ronder en gång i halvtimmen för att övervaka Epstein.

Under en tvåtimmarsperiod ska båda även ha sovit, enligt åtalet.

Vakterna erkänner nu att de skrev in falska uppgifter om vilka ronder de gick, men kommer slippa undan fängelse efter en överenskommelse med åklagare. I stället kommer de få 100 timmars samhällstjänst och blir ålagda att samarbeta med den pågående utredningen från det amerikanska justitiedepartementet.

Den republikanske senatorn Ben Sasse, som tidigare kritiserat justitiedepartementets utredning, anser att åklagarnas överenskommelse är "oacceptabel".

– 100 timmars samhällstjänst är ett skämt. Ledaren för ett internationellt traffickingnätverk för sexhandel med barn undslapp rättvisa och tog med sig sina medhjälpares hemligheter i graven, och de här vakterna ska få plocka upp skräp längs med vägarna, säger han enligt AP.

Fakta: Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA, född 1953.

År 2008 dömdes Epstein för att ha köpt sex av underåriga. Straffet blev lindrigt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet. Det korta straffet var ett resultat av förhandlingar med de federala myndigheterna.

Senare framfördes fler anklagelser om liknande brott, och att minderåriga som hade befunnit sig hos Epstein hade utnyttjats både av honom och av hans vänner. En månad efter det att han gripits med anledning av dessa misstankar i juli 2019 hittades han död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som ett självmord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!