Domen om tre och ett halvt års fängelse innebär i praktiken två år och åtta månader, när tiden som Navalnyj suttit i husarrest räknas bort, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.
Domaren gick på åklagarens linje om att omvandla det villkorliga straffet till ovillkorligt.
Strax efter domen förklarade Aleksej Navalnyjs advokat att den kommer att överklagas, och hans stab uppmanade till omedelbara protester i huvudstaden, rapporterar AFP.
"Falsk rättegång"
Navalnyj döms för brott mot reglerna för en villkorlig dom om förskingring från 2014. Mer specifikt döms han för att ha låtit bli att anmäla sig hos sin övervakare under tiden som han återhämtade sig i Tyskland, inledningsvis i komatöst tillstånd, efter att ha förgiftats med det sovjetiska nervgiftet novitjok.
– Den här rättegången är falsk, sade den huvtröjeklädda Navalnyj indignerat inför domen enligt DN:s utsända.
Navalnyj och hans anhängare anser att åtalet var politiskt motiverat.
– Koma! Jag låg i koma! svarade Navalnyj på en fråga från fängelsemyndigheten om varför han inte infann sig personligen i Moskva på utsatt tid, rapporterar Dagens Nyheter, som hade en reporter på plats.
"Vladimir kalsongförgiftaren"
Oppositionsledaren passade även på att ge en rejäl känga åt president Vladimir Putin.
– Putin är dödligt sårad eftersom han nu aldrig kommer att gå till historien som en stor geopolitiker. I ryska historien har vi Alexander befriaren och Jaroslav den vise. Nu har vi Vladimir kalsongförgiftaren, sade Navalnyj enligt DN.
Navalnyjs stab hade inför tisdagens förhandling uppmanat till nya protester utanför domstolsbyggnaden. Nyhetsbyrån AFP rapporterade sent på tisdagsdygnet att över 1 000 personer har gripits av polis. Antalet kommer från organisationen OVD-Info, som försöker föra protokoll över polisens ingripanden. Personer har också gripits på andra håll i Ryssland bland annat i staden Izjevsk och i S:t Petersburg.
Tidningen Novaja Gazeta rapporterar att en reporter från den oberoende tv-kanalen Dozjd har blivit bortförd från domstolsområdet. Ett filmklipp visar hur han leds bort av maskerade poliser, enligt uppgift till en polisbuss och utan någon närmare förklaring.
Kritik från väst
Ledare för flera västländer reagerade kraftigt på domen. USA:s utrikesminister Antony Blinken säger i ett uttalande att regeringen är bekymrad av domen. Frankrikes president Emmanuel Macron säger i ett uttalande att domen är "oacceptabel" och kräver att Navalnyj friges omedelbart. Tysklands utrikesminister Heiko Maas konstaterar att domen mot Navalnyj är ett slag mot rättssäkerheten i Ryssland – och kräver att han friges.
Rysslands utrikesdepartement bemöter kritiken med att uppmaningarna att frige Navalnyj saknar verklighetsförankring, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska statliga nyhetsbyrån Tass.
Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att Navalnyj borde släppas.
"Aleksej Navalnyj borde friges, inte fängslas. Oppositionen i Ryssland kommer inte tystas. Ryssland lyder under internationella åtaganden att respektera mänskliga rättigheter. Precis som under dagens rättegång kommer svenska diplomater att fortsätta bevaka. Vi kommer att diskutera med våra partners i EU om hur vi ska agera", skriver utrikesministern.