Flera döda i Myanmar – slog tillbaka med armborst

Flera människor har dödats efter att ha gjort motstånd mot militärjuntan i Myanmar. Enligt lokala medier var de boende i orten bland annat beväpnade med armborst.

Protesterna fortsätter i Myanmar. Under lördagen dödades flera människor efter en sammandrabbning mellan bybor och militärjuntan. Arkivbild.

Protesterna fortsätter i Myanmar. Under lördagen dödades flera människor efter en sammandrabbning mellan bybor och militärjuntan. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Brott & Straff2021-06-05 18:43

Militärjuntans egen tv-kanal MRTV uppger att tre personer har dödats och att två andra har gripits. Nyhetsbyrån AFP rapporterar om 12 civila dödsoffer, medan lokala medier rapporterar om så många som 20 döda.

Det är i så fall den potentiellt högsta dödssiffran under en dag på nästan två månader i landet, som har skakats av utbredda protester och brutal repression sedan militärkuppen 1 februari.

Uppgifter om upprinnelsen till sammandrabbningen, som ägde rum i orten Hlayswe vid floddeltat Irrawaddy, går isär. Enligt nyhetsbyrån Reuters hade militärjuntan anlänt till platsen med 100 soldater för att gripa lokala motståndsmän, enligt AFP var militärerna där för att beslagta vapen.

– Folket här har bara armborst och det är många döda på folkets sida, säger en person som bor i orten och som vill vara anonym till AFP.

Enligt militärjuntans egen tv-kanal var de boende i orten beväpnade med luftgevär och pilar. Lokala medier uppger att de även använde sig av någon form av katapulter, utöver armborst.

Orten ligger ungefär 15 mil nordväst om Myanmars största stad Rangoon.

Hittills har omkring 800 personer dödats i oroligheter sedan militärkuppen, enligt regionala människorättsorganisationer. Militären hävdar en klart lägre dödssiffra.

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) är centralt placerat i södra Asien, med Bangladesh och Indien i väster, Kina i norr, och Laos och Thailand i öster. Med en yta på drygt 675 000 kvadratkilometer är landet ungefär 50 procent större än Sverige. Befolkningen beräknas uppgå till närmare 54 miljoner.

Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien. Under andra världskriget ockuperades landet av Japan, innan det blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.

Exoppositionsledaren Aung San Suu Kyi har haft en styrande roll under det senaste decenniet. Men hennes manöverutrymme har begränsats av militären som bland annat bestämt att hon inte fick bli president.

Vid kuppen i februari greps Aung San Suu Kyi och flera andra civila ledare. De sitter fortfarande inlåsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!