"Det som står klart i den militära kampanjen är att regeringstrogna styrkor och FN-stämplade terrorister flagrant bröt mot krigets lagar och de syriska civilas rättigheter", säger Paulo Sérgio Pinhero, ordförande i FN-kommissionen, enligt ett uttalande.
Kommissionen pekar på att "urskiljningslösa" flygattacker mot skolor, sjukvårdsinrättningar och marknader innan ett avtal om eldupphör trädde i kraft i mars krävt hundratals civila liv och tvingat omkring en miljon människor på flykt – vilket eventuellt är att betrakta som brott mot mänskligheten.
Utredarna har tittat på perioden från november i fjol till juni i år och har – utifrån flygdata och vittnesmål – särskilt utrett 52 av flygattackerna, varav 47 utförts av det syriska flygvapnet.
"Medvetet attackerat"
Det ryska flygvapnet pekas ut som ensamt ansvarigt för en dödlig attack den 5 mars mot en hönsgård nära Marat Misrin där internflyktingar fanns, liksom för tre attacker mot ett sjukhus i den rebellkontrollerade staden Ariha den 29 januari.
"Kommissionen har rimliga skäl att tro att regimtrogna styrkor medvetet attackerat medicinsk personal genom att genomföra flygattacker", skriver FN.
I nordvästra Syrien finns jihadist- och andra rebellgrupper som ännu gör motstånd mot president Bashar al-Assads regim, som efter nio års krig nu helt har den militära överhanden.
"Utgör krigsbrott"
En av de mest framträdande grupperna är Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som har sina rötter i en förlängning av den irakiska grenen av det terrorstämplade extremistnätverket al-Qaida, och som dök upp i Syrien 2012.
FN-rapporten visar också att HTS bland annat torterat och avrättat fångar samt avlossat artillerield in i civila områden "utan uppenbart legitimt militärt mål".
Karen Koning AbuZayd, en av kommissionens medlemmar, säger att "kvinnor, män och barn som vi intervjuat ställdes inför det skräckfyllda valet att bli bombade eller att fly djupare in i HTS-kontrollerade områden där det är uppenbara överträdelser mot mänskliga rättigheter".
"HRS-medlemmarnas gärningar utgör krigsbrott", fortsätter Karen Koning AbuZayd.