FN utreder rasism mot svarta

FN fördömer diskriminerande polisbrutalitet i en ny resolution och ska utreda systematisk rasism mot svarta. Men människorättsgrupper är kritiska mot att USA inte nämns i resolutionen.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet vid en debatt tidigare i veckan. Arkivbild.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet vid en debatt tidigare i veckan. Arkivbild.

Foto: Martial Trezzini/AP/TT

Brott & Straff2020-06-19 19:20

I veckan har rasism och polisvåld debatterats i FN:s människorättsråd. Bakgrunden är de många protester som hållits de senaste veckorna i USA och på flera andra platser runt om i världen. De utlöstes av den svarte mannen George Floyds död vid ett brutalt polisingripande i Minneapolis.

Människorättsrådet har enats om en resolution. Enligt den ska FN:s människorättschef Michelle Bachelet ta fram en rapport om systematisk rasism och brott mot de mänskliga rättigheterna av polisen som riktas mot "afrikaner eller människor med afrikansk härkomst".

Rapporten ska bland annat ta särskild hänsyn till "händelserna som ledde till George Floyds död". Bachelet ska även utreda hur regeringar reagerar på fredliga antirasistiska protester.

Men människorrättsgrupper är kritiska och anser att USA tryckt på för att inte nämnas i resolutionen.

I ett första utkast till resolutionen fanns ett krav på en internationell utredning om polisvåld mot svarta i USA. Men de skrivningarna försvann.

– Genom att tvinga andra länder att spä ut vad som skulle ha varit en historisk resolution och undanta sig från en internationell utredning har USA ännu en gång vänt ryggen mot offren för polisvåld och mot svarta människor, säger Jamil Dakwar vid USA:s största medborgarrättsorganisation The American Civil Liberties Union.

Fakta: George Floyds död

Måndagen den 25 maj dödades 46-årige George Floyd under ett polisingripande i Minneapolis i Minnesota i USA. Floyd var obeväpnad när han greps, misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe.

Under ingripandet satt en polisman med knäet på Floyds hals i närmare nio minuter. Händelsen filmades av en privatperson och på inspelningen hörs hur Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och säger "snälla, jag kan inte andas", innan han blir livlös.

Filmen spreds i USA och väckte fördömanden och avsky. Ett par dagar efter Floyds död började protester mot ordningsmaktens övervåld organiseras i Minneapolis. Demonstrationerna spreds snabbt till andra städer och på vissa håll blev de våldsamma med plundringar, kravaller och skottlossning.

Samtliga fyra poliser som deltog i gripandet har avskedats och utreds för brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!