84-årige Félicien Kabuga – med ett förflutet som en av Rwandas rikaste män och misstänkt för att ha finansierat folkmordet 1994 – har bott under falsk identitet i Parisförorten Asnières-sur-Seine, uppger åklagare och polis i ett uttalande.
Gripandet skedde tidigt på lördagsmorgonen, enligt Frankrikes justitiedepartement. Jakten på honom ska ha återupptagits för två månader sedan, sedan ny information kommit fram.
Åtalades 1997
Kabuga har länge varit Rwandas mest eftersökta misstänkta brottsling. Den tidigare affärsmannen anklagas för att ha finansierat de hutumiliser som mördade omkring 800 000 människor under folkmordet.
Han grundade också tv-bolaget RTLM som aktivt uppmanade människor att hitta och döda alla tutsier.
USA har utlyst en belöning på 5 miljoner dollar för upplysningar om honom.
Kabuga åtalades 1997 vid FN:s internationella tribunal för Rwanda. När den domstolen avvecklades formellt 2015 överfördes fall till FN-domstolen MICT i Haag, som också hanterar brott begångna under kriget i det forna Jugoslavien.
Serge Brammertz, åklagare vid FN-domstolen MICT, hyllar de franska myndigheters agerande.
"Gripandet av Félicien Kabuga i dag är en påminnelse om att de som är ansvariga för folkmord kan ställas inför rätta, även 26 år efter det att brotten begåtts", säger han.
Utlämning kan dröja
Gripandet banar väg för en rättsprocess med sikte på att ställa Kabuga inför rätta. Enligt uppgifter från de franska åklagarna väntas hans fall bli prövat av den del av MICT som har sitt säte i Arusha i Tanzania.
Det förmodas dock dröja innan han kan överlämnas till FN-förvar på grund av coronapandemin.
Enligt uttalandet från de franska myndigheterna har Kabuga under åren på flykt bland annat vistats i Tyskland, Belgien, Kongo-Kinshasa, Kenya och Schweiz.
Han ska ha hållit sig undan i lägenheten i Parisförorten med hjälp av sina barn. Ordföranden för bostadsrättsföreningen berättar för AFP att Kabuga bott där i tre–fyra år. Han beskriver Kabuga som en tillbakadragen person som mumlade till svar på hälsningar.
Masui Segun, Afrikachef för människorättsorganisationen Human Rights Watch, beskriver gripandet som "ett viktigt steg mot rättvisa för hundratusentals av folkmordets offer".