Lagen, som godkändes med stor majoritet i det ryska parlamentets överhus, riktar sig mot medlemmar i organisationer som klassats som "extremistiska". Just den stämpeln riskerar den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyjs oppositionella nätverk att få inom kort.
Enligt lagen ska ledande personer inom extremistklassade organisationer förbjudas att ställa upp i val under fem år. Övriga medlemmar – samt personer som bidragit med finansiering – ska kunna diskvalificeras under tre år. Kritiker befarar att lagen därmed även riskerar att drabba de tiotusentals personer som stöttat Navalnyjs nätverk med donationer.
Flera gripanden
Lagen har tidigare röstats igenom i underhuset och behöver även godkännas av president Vladimir Putin innan den träder i kraft.
Den av omvärlden mest välkände Putinkritikern i Ryssland, Aleksej Navalnyj, dömdes tidigare i år till två och ett halvt års fängelse. Ett domstolsbeslut om huruvida hans nätverk ska klassas som extremistiskt väntas någon gång under juni.
Regimkritiker varnar för att ryska myndigheter drar åt snaran kring oppositionen inför parlamentsvalet i september. Efter att Navalnyj och flera av hans allierade gripits under året har ytterligare två oppositionella frihetsberövats de senaste två dygnen, Andrej Pivovarov och Dmitrij Gudkov.
Pressad organisation
Pivovarov greps i måndags på ett flygplan som var på väg att lyfta från S:t Petersburg med destination Warszawa. På onsdagen beslutade en domstol att han ska sitta frihetsberövad i två månader i väntan på rättegång, uppger hans allierade.
Pivovarov hade tidigare en hög befattning inom organisationen Öppna Ryssland och stod nära den tidigare oljemagnaten och Kremlkritikern Michail Chodorkovskij, som finansierat organisationens verksamhet.
Chodorkovskij dömdes till fängelse för bland annat pengatvätt, men benådades 2013 och gick då i exil i Berlin. I förra veckan meddelade Öppna Ryssland att organisationen lägger ned verksamheten i Ryssland på grund av risken för repressalier från myndigheterna.