Gripna kvinnans mor i Belarus: "Ett misstag"

Den 23-åriga juriststudenten Sofia Sapega, som greps tillsammans med pojkvännen och oppositionsaktivisten Roman Protasevitj i söndags, sitter alltjämt frihetsberövad i ett av regimens fängelser.

Demonstranter i Polen håller upp bilder på Belarus auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko (till vänster), regimkritikern Roman Protasevitj och juridikstudenten Sofia Sapega.

Demonstranter i Polen håller upp bilder på Belarus auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko (till vänster), regimkritikern Roman Protasevitj och juridikstudenten Sofia Sapega.

Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP/TT

Brott & Straff2021-05-27 11:49

Hennes mamma Anna Duditj har rest till Minsk för att försöka hjälpa sin dotter. Besök från släktingar tillåts dock inte på KGB-fängelset, rapporterar BBC:s utsända, som träffar Anna Duditj då hon just lämnat lite kläder, mat och hygienartiklar till dottern.

– Jag är beredd att be vem som helst om hjälp, så att mitt barn inte får sitt liv förstört, säger mamman till det brittiska mediebolaget.

"Vanlig ung kvinna"

Hon berättar att det sista hon hörde från dottern innan hennes telefon inte längre gick att nå var ett sms med ett enda ord: "mamma".

– Jag förstår inte varför min dotter gripits. Hon lever bara sitt liv som vilken ung kvinna som helst, pluggar, roar sig och är kär, säger Anna Duditj.

– Jag är säker på att allt det här är ett misstag.

Sofia Sapega, som är rysk medborgare, är inte aktivist, enligt modern. Hon har sedan i augusti i fjol varit baserad i Litauen där hon studerar juridik. Den regimkritiske journalisten och aktivisten Roman Protasevitj sitter också fortsatt fängslad efter gripandet i söndags. Han riskerar fängelse i upp till 15 år.

Sanktioner på gång

De belarusiska myndigheterna har släppt videoklipp där Sapega och Protasevitj säger att de varit inblandade i oppositionella aktiviteter som klassas som brottsliga i Belarus, "erkännanden" som närstående och anhöriga avfärdat som tydligt framtvingade.

De båda greps efter att Belarus i söndags tvingade det Ryanairplan som de reste med att landa i Minsk. Flygplanet var på väg från Grekland till Litauen. Nedtvingandet har väckt starka reaktioner från EU, där många länder beskrivet som en ren flygkapning. Unionen har reagerat genom att planera att bryta flygförbindelserna med landet och införa nya sanktioner.

Fakta: Auktoritärt styre

Belarus styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regering.

Parlamentet har ytterst begränsade befogenheter. I praktiken kontrollerar Lukasjenko och hans regering direkt eller indirekt hela maktapparaten. Presidenten har rätt att utfärda dekret, det vill säga ett slags lagar som inte måste godkännas av parlamentet.

På olika formella grunder underkänns regimkritiker som vill kandidera i president- eller parlamentsval. Endast kandidater som har godkänts av valmyndigheten får hålla valmöten.

Motståndet mot Lukasjenko har under långa tider varit svagt och splittrat och oppositionspartiernas möjlighet att verka är starkt beskuren. Många politiker har trakasserats av polisen, gripits, drivits i landsflykt eller helt enkelt försvunnit.

I samband med presidentvalet 2020 lyckades dock regimkritiker samla större och mer öppet stöd än på länge, även om oppositionen fortsatt verkar under mycket svåra förhållanden.

Alla presidentval sedan 1994 har dömts ut som odemokratiska.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!