Grupp bakom protester sätts under övervakning

Tyska författningsskyddet (BFV) har börjat övervaka vissa personer som deltagit i den senaste tidens coronaprotester. Detta för att avgöra om deras aktiviteter bör klassas som våldsuppviglande eller omstörtande.

En omarbetad version av Tyska rikets flagga, där bland annat en bild på USA:s tidigare president Donald Trump lagts till, syns vid en coronaprotest i centrala Berlin. Arkivbild.

En omarbetad version av Tyska rikets flagga, där bland annat en bild på USA:s tidigare president Donald Trump lagts till, syns vid en coronaprotest i centrala Berlin. Arkivbild.

Foto: Christophe Gateau/dpa via AP/TT

Brott & Straff2021-04-28 14:31

Övervakningen fokuserar främst på medlemmar i den så kallade Querdenker-rörelsen, vars namn på svenska kan översättas till "tvärtänkare", med ungefärlig betydelse "folk som vågar tänka annorlunda".

I gruppen ingår enligt BFV högprofilerade konspirationsteoretiker, antisemiter samt ett flertal personer från högerextrema grupperingar. Bland dessa finns medlemmar i Reichsbürgerrörelsen, en sammanslutning av högerextremister och konspirationsteoretiker som inte erkänner den tyska förbundsrepubliken, utan svär trohet till det tidigare tyska riket.

Querdenker-rörelsen har sina rötter i sydtyska Stuttgart och har under den senaste tiden organiserat flera stora demonstrationer mot coronarestriktioner i olika delar av Tyskland.

Med mindre än fem månader kvar till det tyska parlamentsvalet finns en oro hos myndigheterna för att icke-demokratiska element kan komma att utnyttja frustration och rädsla som byggts upp under pandemin för att underminera förtroendet för statliga institutioner.

– Legitima protester mot pandemilagar exploateras i ökande utsträckning för att provocera fram en våldseskalering, säger BFV-talespersonen Angela Pley.

– Organisatörerna bakom de demonstrationer som främst leds av Querdenker-rörelsen har en agenda som går bortom att endast motsätta sig coronarestriktioner, fortsätter hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!