Hbtq-personer i politisk korseld i Polen

Inför presidentvalet i Polen spelar president Andrzej Duda ett kontroversiellt kort. Genom att attackera hbtq-personer försöker han och nationalkonservativa Lag och rättvisa säkra stöd i ett land som ofta beskrivs som Europas mest homofobiska.

Hbtq-aktivister samlas för prideparad i Plock i Polen i augusti i fjol.

Hbtq-aktivister samlas för prideparad i Plock i Polen i augusti i fjol.

Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Brott & Straff2020-06-23 16:10

I ett eldigt tal i Brzeg jämförde Andrzej Duda homo-, bi-, trans- och queerpersoners rättigheter med Sovjetunionens kommunistiska ideologi.

– Min föräldrageneration kämpade inte i 40 år för att kasta ut den kommunistiska ideologin ur skolorna, så att den inte skulle prackas på barn... för att vi skulle ta in en annan ideologi, en som är ännu mer farlig för folk, sade han enligt tidningen Politico.

Dudas kampanjchef, parlamentsledamoten Joachim Brudzinski, twittrade parallellt att "Polen är vackrast utan hbtq".

Säkrar stöd

Skälet till utspelen är sannolikt att Duda och Lag och rättvisa (PiS) vill säkra stöd från sina konservativa kärnväljare, säger Polenexperten och författaren Peter Johnsson. Detta i en tid då stort fokus har legat på den sviktande ekonomin, coronapandemin och regeringens misslyckade försök att köpa in respiratorer och munskydd.

– De (Duda och PiS) varnar för sexualisering av ungdomarna i skolan. De gör uttalanden som är otänkbara i varje västerländskt samhälle, säger han till TT.

Attackerna mot hbtq-personer får enbart gehör hos de omkring 30 procent av befolkningen som utgör PiS trogna väljarkår, enligt Johnsson. Majoriteten av väljarna är mindre konservativa än vad många i omvärlden föreställer sig.

"Skymfar oss"

I Polens hbtq-kretsar river uttalandena ändå upp ilska och sorg. De senaste åren har man utstått attacker mot prideparader och blivit kallade "regnbågspest" av en katolsk biskop. Och vissa högerorienterade borgmästare har förklarat sina städer "hbtq-fria zoner".

– Jag kunde inte tro att det var sant att mannen som sitter på landets högsta post lägger fram en plan för nästa mandatperiod baserad på hat. Det tillintetgör oss, skymfar oss, säger Dawid Mycek, som med sin make driver sociala mediekanaler om samkönade äktenskap, till Politico.

Men så är Duda också trogen nationalkonservativa PiS som de senaste åren dramatiskt har svängt Polen mot den politiska högern. PiS fick egen regeringsmajoritet 2015 och införde då lagändringar som kritiker anser hotar demokratin och begränsar yttrandefriheten – och har även försökt att ta kontroll över författningsdomstolen.

Minskat stöd

Partiets välfärdspolitik har dock gått hem.

– Sociala reformer som sänkt pensionsålder och höjt barnbidrag har starkt stöd. Men med det sagt har Dudas popularitet minskat under valrörelsen och ligger nu på omkring 40 procent, säger Johnsson.

TT: Vad beror det på?

– Han har egentligen inget nytt att komma med, utan ägnar sig mest åt aggressiva utfall. Och valrörelsen pågår under en pandemi som inte visar några tecken på att avta.

Ytterligare ett skäl är att Dudas främste motståndare, Warszawas liberala borgmästare Rafal Trzaskowski som representerar oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), går framåt.

– Han för en väldigt dynamisk kampanj och lyckas övertyga allt fler, säger Johnsson som spår att det efter söndagens val blir en andra valomgång mellan de två.

"Känner oss förrådda"

Men även Trzaskowski, som stödjer registrerat partnerskap för samkönade par (något som inte är tillåtet i Polen), är nu märkbart tyst när det gäller hbtq-rättigheter.

– Han var en "regnbågskandidat" i borgmästarvalet. I presidentvalet har han övergett oss för att locka PO:s mer konservativa väljarbas. Många av oss känner oss förrådda, säger Ewa Bujacz, bisexuell aktivist och barnpsykolog, till Politico.

Fakta: Polen

Polen är en republik med omkring 38 miljoner invånare. Huvudstaden heter Warszawa och har knappt 2 miljoner invånare.

Landet, som ligger mellan Tyskland och Ryssland, har delats vid flera tillfällen och under andra världskriget dog sex miljoner polacker, varav hälften av judisk börd. På 1940-talet blev Polen kommunistiskt, en period som höll i sig fram till 1989.

I dag är Polen medlem av både EU och försvarsalliansen Nato. Den ekonomiska utvecklingen har varit god de senaste decennierna och polackernas levnadsstandard ligger på cirka 65 procent av EU-genomsnittet

Två politiska partier har dominerat efter millennieskiftet, de är nationalkonservativa Lag och rättvisa (PiS) och mittenpartiet Medborgarplattformen (PO)

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!