"Historisk dag" – Iran-diplomat döms för terror

En iransk diplomat döms till 20 års fängelse i Belgien, för delaktighet i planering av ett terrordåd mot exiliranier i Paris 2018. "Olagligt", tycker regimen i Teheran.

Irans flagga utanför en av landets ambassader. På torsdagen väntar dom i belgiska Antwerpen mot en iransk diplomat, anklagad för att ha planerat ett terrordåd i Paris. Arkivfoto.

Irans flagga utanför en av landets ambassader. På torsdagen väntar dom i belgiska Antwerpen mot en iransk diplomat, anklagad för att ha planerat ett terrordåd i Paris. Arkivfoto.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Brott & Straff2021-02-04 09:19

Domen i det uppmärksammade fallet kom i Antwerpen på torsdagen, där diplomaten och tre medanklagade ställdes inför rätta i höstas.

Det planerade attentatet avstyrdes genom en gemensam insats av franska, tyska och belgiska säkerhetstjänster. Diplomaten – Assadolah Assadi – greps då han var på semester i Tyskland och utlämnades därefter till Belgien, där två av de andra misstänkta gripits med innehav av ett halvt kilo sprängmedel.

– Domen pekar på två saker: att en diplomat inte har immunitet för brottsliga handlingar och den iranska statens ansvar i vad som skulle ha blivit ett blodbad, säger den belgiske advokaten Georges-Henri Beauthier till journalister utanför domstolen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– En historisk dag. Vi kan vara stolta över vårt lilla Belgien, säger i sin tur kollegan Rik Vanreusel.

Mål i Paris

Assadi var vid tillfället baserad i Wien i Österrike och försökte hänvisa till diplomatisk immunitet, vilket dock inte accepterades av tyska och belgiska myndigheter.

Målet ska ha varit en demonstration som hölls av den oppositionella iranska exilorganisationen Nationella motståndsrådet (NCRI) i Paris.

Ytterligare tre åtalade i rättegången – ett belgiskt-iranskt par och en iransk poet bosatt i Belgien – döms till mellan 15 och 18 års fängelse. De blir dessutom av med sina belgiska medborgarskap.

Rättegången har bland annat bjudit på bildbevis i form av övervakningsfilmer som visat hur diplomaten, utklädd till turist med hatt och kamera, överlämnar ett paket till paret under ett besök i Luxemburg.

Kräver åtgärder

Exiliranska kretsar ser rättsfallet i Antwerpen som ett bevis på hur regimen i Teheran är direkt inblandad i våld och terror.

– Det är regimen i sin helhet som står inför rätta här. Det handlar om statsterrorism, sade NCRI-ledaren Maryam Rajavi till nyhetsbyrån AFP inför domen.

Exilorganisationerna manar regeringarna i olika EU-länder att agera, bland annat genom att stänga iranska ambassader.

– Vi väntar på rättvisa, men också på att Europa ska agera och vidta fullständiga sanktioner mot mullornas regim. Om inte de här åtgärderna vidtas betyder det att den iranska regimen slipper betala för sina brott, sade Rajavi till AFP.

Analyseras i EU

EU-kommissionen ligger tills vidare lågt i sina kommentar, även om man påpekar att den dömde redan finns med på unions terrorlista.

– Vi ska analysera domen och dess konsekvenser i detalj. De här personernas agerande är oacceptabelt, säger en kommissionstalesman i Bryssel.

Från Iran kommer i sin tur beska uttalanden.

"Som vi har sagt många gånger tidigare så är hållandet av Assadolah Assadi, den juridiska processen och den färska domen olagliga och ett klart brott mot internationell lag", heter det i ett uttalande från det iranska utrikesdepartementets talesman Said Khatibzadeh.

Fakta: NCRI

Irans nationella motståndsråd (NCRI) grundades 1981 och samlar en rad olika politiska grupper som är motståndare till regimen i Iran.

Gruppen domineras av rörelsen Folkets mujahedin (Mujahedin-e khalq, MEK), som i sin tur grundades som en vänsterrörelse i motstånd mot den dåvarande shahen av Iran 1965. MEK var länge terrorlistat av EU, som dock plockade bort terrorstämplingen efter ett domstolsbeslut 2009.

Både NCRI och MEK har som förgrundsfigurer paret Massoud och Maryam Rajavi, där dock den förstnämnde sedan länge är försvunnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!