Högerveteran och vänsterradikal gör upp i Peru

Opinionsläget är jämnt inför söndagens avgörande valomgång i krisens Peru, där den vänsterradikale uppstickaren Pedro Castillo ställs mot högerveteranen Keiko Fujimori.

Vänsterkandidaten Pedro Castillo, till vänster, med högerrivalen Keiko Fujimori under ett framträdande i Lima den 17 maj.

Vänsterkandidaten Pedro Castillo, till vänster, med högerrivalen Keiko Fujimori under ett framträdande i Lima den 17 maj.

Foto: Martin Mejia/AP/TT

Brott & Straff2021-06-06 11:15

Det skiljde blott 0,7 procentenheter i väljarstöd mellan kandidaterna, till Fujimoris fördel, enligt en mätning från Ipsos i lördags.

Vinnaren får flera svårhanterade kriser på halsen. Ekonomin har härjats av djup recession efter fjolårets nedstängningar, som inte fick stopp på coronasmittspridningen. Med 184 000 registrerade dödsfall bland de 33 miljoner invånarna har Peru världens högsta coviddödsfall per capita.

Landet kämpar också för att hitta politiskt fotfäste efter flera år av regeringskriser och korruptionsskandaler som snärjt en rad expresidenter. Situationen kokade över i november i fjol då Peru skakades av dödliga protester och två presidenter tvingades avgå inom loppet av en vecka.

Överraskande uppställning

Två miljoner peruaner har förlorat sina jobb under pandemin och närmare en tredjedel av invånarna lever i fattigdom, enligt officiella siffror.

46-åriga Fujimori och 51-årige Castillo tog överraskande hem första- och andraplatsen i den första valomgången i april – och väljarna ställs nu inför ett ovanligt ideologiskt polariserat val.

Keiko Fujimori, dotter till den auktoritäre och korruptionsdömde expresidenten Alberto Fujimori, står ekonomiskt sett för en fortsättning på den marknadsliberala politik som länge dominerat i Peru.

"Kommunism" och skandaler

Fackföreningsmannen och läraren Pedro Castillo, en politisk nykomling från landsbygden, lovar i stället nationalisering av viktiga industrier, höjda skatter och ökad statlig reglering av ekonomin. Fujimori har försökt utmåla honom som ett kommunistiskt hot medan Castillo lyft fram Fujimorifamiljens skandaltyngda historia. Keiko Fujimori är själv under utredning misstänkt för att ha tagit emot illegala kampanjmedel.

Castillo har sitt huvudsakliga stöd bland fattiga på landsbygden medan Fujimori har sin bastion i huvudstaden Lima. Båda är dock djupt impopulära bland många mittenväljare.

Vallokalerna öppnar klockan 14 svensk tid och röstandet pågår till strax efter midnatt. Preliminära resultat väntas tidigt på måndagen.

Den nya presidenten tillträder den 28 juli.

Fakta: Peru

Perus har drygt 32,5 miljoner invånare (2019). Huvudstaden heter Lima.

Landet är en republik. Allmänna val hålls vart femte år.

Landets ekonomi har länge varit förhållandevis stark men fattigdomen är utbredd. Stora exportinkomster från bland annat en storskalig gruvindustri och ett omfattande fiske har gynnat en mindre del av samhället medan befolkningen i bergen och i städernas slumområden ofta lever i självhushåll och försörjer sig i den stora informella sektorn.

Perus historia är brutal, även i närtid. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talen.

Expresidenten Alberto Fujimori avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för korruption och människorättsbrott efter sitt auktoritära styre på 1990-talet.

Källor: UI/Landguiden, Sweden Abroad

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!