"Hongkongs advokatsamfund är allvarligt bekymrat över både innehållet i den nationella säkerhetslagen och över hur den införts", skriver organisationen i ett uttalande.
Den nya säkerhetslagen har utarbetats i Peking och trädde i kraft natten mot onsdagen. Det var känt att den skulle definiera brott som omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter. Men detaljerna hölls hemliga tills Hongkongs invånare ställdes inför fullbordat faktum.
En omstridd konsekvens är att Fastlandskinas rättsväsende nu får beslutsrätt över vissa fall i Hongkong. Dessutom kan Pekings säkerhetstjänster nu för första gången öppet upprätta kontor i Hongkong.
Flera gripanden
Redan under onsdagen gjordes flera gripanden med hänvisning till den nya lagen, framför allt av personer som misstänks ha burit banderoller eller flygblad där stöd uttryckts för Hongkongs självständighet.
Samtidigt greps hundratals andra personer i samband med protester mot den nya säkerhetslagen. En man, som misstänks för att skurit en polis i axeln under manifestationerna, kunde senare gripas ombord på ett flygplan som var på väg att lyfta med destination London, uppger polisen enligt AFP.
I en analys av den nya lagen pekar Hongkongs advokatsamfund ut en rad skrivningar som man anser är särskilt oroande. Organisationen är även skarpt kritisk till hur stadens lokala parlament helt kringgåtts vid införandet av lagen.
Kan erbjuda fristad
"Förutom den totala avsaknaden av meningsfulla överläggningar har advokater, domare, polis och invånare i Hongkong inte fått någon möjlighet att bekanta sig med innehållet i den nya lagen, inklusive de allvarliga brottskategorier den skapat, innan den trädde i kraft", skriver advokatsamfundet.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo har varnat för att Washington kommer att vidta kraftfulla åtgärder som svar på Pekings agerande. Under onsdagen röstade representanthuset igenom ett förslag om sanktioner mot banker som gör affärer med företrädare för Kinas styre som ansvarar för införandet av säkerhetslagen.
– Lagen innebär en brutal, omfattande, attack mot Hongkongs invånare, som syftar till att omintetgöra de friheter de lovats, säger representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi enligt Reuters.
Australiens premiärminister Scott Morrison säger att hans regering överväger att erbjuda en fristad för Hongkongbor som nu vill flytta från området. Storbritannien, som kontrollerade Hongkong fram tills att området överlämnades till Kina 1997, har också öppnat för att välkomna många av dess invånare och i förlängningen ge dem möjlighet att få brittiskt medborgarskap.
Väcker reaktioner
Det kan bli aktuellt för de närmare tre miljoner Hongkongbor som antingen har ett pass som så kallade British National Overseas (BNO), eller som har rätt att ansöka om ett.
Planerna väcker reaktioner från Kina, som hotar att svara med "motsvarande åtgärder". Den kinesiska ambassaden i London understryker, enligt AFP, att "alla kinesiska landsmän som bor i Hongkong är kinesiska medborgare". Ambassaden uppmanar Storbritannien att ompröva beslutet och "avstå från att blanda sig i Hongkongs angelägenheter".
Om Kina vägrar låta Hongkongbor migrera till Storbritannien finns det inte mycket att göra, medger den brittiske utrikesministern Dominic Raab.
– I slutändan måste vi vara ärliga med att vi inte skulle kunna tvinga Kina att låta BNO-personer komma till Storbritannien, sade Raab i onsdags.