Indonesien fängslar papuanska aktivister

En grupp aktivister från den omtvistade indonesiska provinsen Papua har dömts till fängelse – en dom som väcker kritik från människorättsorganisationer.

Studenter protesterar i protest utanför den domstol där flera papuanska aktivister stod inför rätta.

Studenter protesterar i protest utanför den domstol där flera papuanska aktivister stod inför rätta.

Foto: Andi Muhammad Hafizh/AP/TT

Brott & Straff2020-06-17 13:15

Bland de dömda finns Buchtar Tabuni, en ledargestalt i den rörelse som kämpar för papuansk självständighet och minoritetens rättigheter. Tabuni döms till 11 månaders fängelse.

– Om hans handlingar inte straffas så kommer de att bli ett hot mot landets integritet, säger fallets domare.

Aktivisterna döms för "förräderi" efter att ha deltagit i protester mot rasism i augusti i fjol. Demonstranterna menar att papuaner utsätts för strukturell rasism, diskrimineras och behandlas som andra gradens medborgare. Under förra årets protester, som föranleddes av att en papuansk aktivist misshandlades av polis i Yogyakarta, dödades flera människor.

Enligt människorättsorganisationer har regeringen i Jakarta de senaste åren slagit ned allt hårdare på aktivisterna.

– De papuanska aktivisterna och studenterna bör inte tillbringa en enda natt bakom galler, säger Andreas Harsono vid Human rights watch.

Papua utropade självständighet 1961 efter att ha varit en nederländsk koloni, men Indonesien tog snabbt över kontrollen. Sedan dess har papuaner fört en mer eller mindre väpnad kamp för självständighet. De senaste veckorna har en proteströrelse under parollen #PapuanLivesMatter växt fram, sida vid sida med rörelsen i USA.

Fakta: Papua

Den indonesiska provinsen Papua består av den västra halvan av ön Nya Guinea (den östra halvan är landet Papua Nya Guinea), som ligger allra längst österut i Indonesiens pärlband av 500 öar.

Papua har sedan 1960-talet fört en väpnad kamp för självständighet, något som inte varit aktuellt för regeringen i Jakarta. Trots den indonesiska regeringens tidigare assimileringspolitik har den ursprungliga papuanska befolkningen i Papua behållit många av sina kulturella särdrag.

I slutet av 1990-talet växte en fredlig papuansk motståndsrörelse fram, inspirerad av Östtimors frigörelse 1999. Rörelsen har som mål att uppnå fred genom förhandlingar med Jakarta. År 2000 fick Papua visst självstyre, som utökades lite 2002.

2019 skedde återigen protester i Papua, vilket bland annat resulterade i att regeringen i Jakarta stängde ner internet under flera veckor i ett kritiserat tilltag.

Källa: UI/Landguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!