Inga polisåtal i Daniel Prude-fallet

Fallet bar likheter med George Floyds och spädde på de protester mot rasism och diskriminering som i fjol skakade USA. Men inga åtal väcks mot de poliser som deltog i det dödliga ingripandet mot en svart man i Rochester i delstaten New York.

Aktivister i Rochester i New York protesterar mot beslutet att inte åtala de poliser som var inblandade i ett dödligt ingripande mot en svart man i staden i fjol.

Aktivister i Rochester i New York protesterar mot beslutet att inte åtala de poliser som var inblandade i ett dödligt ingripande mot en svart man i staden i fjol.

Foto: Adrian Kraus/AP/TT

Brott & Straff2021-02-24 09:09

Beslutet fattades av en åtalsjury under natten till onsdagen svensk tid. Letitia James, chef för New Yorks justitiedepartement, är öppen med sin besvikelse. Hon säger att delstatsåklagaren lagt fram ett "omfattande" fall och att hon hoppats på en annan utgång.

– Rättsväsendet visar på ovillighet att ställa poliser till svars när obeväpnade svarta orättfärdigt dödas, säger James vid en presskonferens enligt The New York Times.

Demonstranter på gatorna

Hon manar allmänheten att respektera beslutet, men bara timmar senare var demonstranter ute på gatorna i Rochester.

Det var i mars i fjol som Daniel Prudes bror ringde polis och bad om hjälp eftersom brodern var psykiskt instabil. När polis kom till platsen var 41-åringen naken ute på gatan. Prude protesterade mot ingripandet, men då försågs han med huva och handfängsel och tvingades ligga på marken med ansiktet nedåt. Där hölls han kvar och efter flera minuter slutade han andas.

Kvävning

En vecka senare avled han på sjukhus, när den livsuppehållande behandlingen avslutades. Enligt obduktionsrapporten var dödsorsaken "komplikationer till följd av kvävning i samband med ett fysiskt ingripande".

– Jag ringde och bad om att min bror skulle få hjälp, inte att han skulle lynchas, sade brodern Jod Prude till medier kort efter att fallet offentliggjordes av familj och aktivister i höstas.

Flera anställda i Rochesters poliskår togs ur tjänst eller avskedades och två polischefer avgick efter händelsen.

Åtalsjuryns beslut ska granskas av USA:s justitiedepartement som ska fatta beslut om eventuella federala åtgärder, rapporterar public service-bolaget NPR.

Bakgrund: Protesterna mot rasism

USA har det senaste året skakats av protester mot diskriminering och rättsväsendets övervåld mot svarta. På många platser har aktivister krävt att hela polissystemet läggs ned, eftersom de anser att underliggande rasism gör att kåren måste organiseras om. På andra platser har krav på krympta polisbudgetar och mindre befogenheter ställts.

Vissa städer har hörsammat kraven och aviserat lägre polisbudgetar. Monument och statyer av ledare som anses ha haft rasistiska åsikter föll, i synnerhet statyer av sydstaternas förgrundsgestalter.

Parallellt har lagar som beskrivs som polisreformer diskuterats i både kongressen och flera delstatsstyren. Ett av president Joe Bidens vallöften var att ta itu med frågan om övervåld mot svarta på allvar.

Här är några av fall av polisvåld mot svarta som utlöst protester, utöver det dödliga ingripandet mot Daniel Prude:

13 mars 2020: 26-åriga akutsjukvårdaren Breonna Taylor skjuts ihjäl i tumultet efter att tre poliser slår in dörren till hennes lägenhet i Louisville i Kentucky. Polis hävdar att de tog sig in med anledning av en narkotikautredning men de två personer utredningen kretsar kring är redan gripna.

25 maj 2020: 46-årige George Floyd kvävs till döds under ett polisingripande i Minneapolis. Floyd är obeväpnad när han grips misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar. Under ingripandet sitter en vit polisman med knäet på hans nacke i omkring nio minuter innan Floyd blir livlös. Ett filmklipp sprids i sociala medier och väcker fördömanden och avsky.

12 juni 2020: 27-årige fyrabarnsfadern Rayshard Brooks skjuts ihjäl av en polis utanför en snabbmatsrestaurang i Atlanta efter att ha testat positivt i en nykterhetskontroll och försökt fly med ett av polisernas elchockvapen.

23 augusti 2020: Polisen skjuter 29-årige Jacob Blake, inför hans tre barn, med sju skott i ryggen i samband med att Blake ska ha ingripit i någon form av konflikt i en bostad. Blake överlever men blir delvis förlamad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!