Johnson byggde om – utreds för brott

Hur betalades renoveringen av Storbritanniens premiärministerbostad? Landets valkommission misstänker fuffens, och har nu inlett en formell utredning mot Boris Johnson.

En trädgårdsmästare på Downing Street i London, där premiärministerns bostad ligger, i tisdags.

En trädgårdsmästare på Downing Street i London, där premiärministerns bostad ligger, i tisdags.

Foto: Matt Dunham/AP/TT

Brott & Straff2021-04-28 13:23

"Vi har kommit fram till att det finns rimliga skäl att misstänka att ett eller flera brott kan ha inträffat", skriver kommissionen enligt medier i London, och tillägger att en formell utredning ska fastslå vad som hänt.

Johnson har anklagats för att ha använt partipengar för att betala renoveringen av sitt residens på Downing Street nummer 11 i centrala London. Storbritanniens premiärminister har sitt officiella högkvarter i huset bredvid, nummer 10, men bakom de gamla fasaderna går fastigheterna numera in i varandra i det relativt trånga kvarteret.

Ombyggnaden leddes av hans sambo Carrie Symonds och rapporteras ha kostat flera hundra tusen pund (miljontals kronor).

Den brittiska regeringen har sagt att Johnson betalat ur egen ficka. Men misstankar dröjer kvar om att han gjorde det först i ett senare skede, efter att först ha lånat pengar via Konservativa partiet. Anklagelserna går ut på att Johnson kan ha låtit sig påverkas av donatorer om medlen härstammar därifrån.

Härvan briserar vid en jobbig tidpunkt för Johnson, som deltar i kampanjandet inför nästa veckas lokala och regionala val runtom i Storbritannien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!