Juntaledare i Mali presenterar sig

Arméöversten Assimi Goita har förklarat sig vara ledare för den militärjunta som tagit makten i landet, i en oblodig statskupp som fördömts av det internationella samfundet.

Ibrahim Boubacar Keïta i malisk tv natten till onsdagen.

Ibrahim Boubacar Keïta i malisk tv natten till onsdagen.

Foto: ORTM/AP/TT

Brott & Straff2020-08-19 11:26

– Tillåt mig att presentera mig, jag är överste Assimi Goita, ordförande för Nationalkommittén för folkets frigörelse, sade officeren efter att ha mött högt uppsatta tjänstemän.

Goita var en av de maliska militärer som natten till onsdagen medverkade i ett tv-framträdande, där de förklarade att de tagit över makten i landet, men satt då i bakgrunden utan att själv prata.

I tv-framträdandet presenterade sig Nationalkommittén för folkets frigörelse – eller Comité national pour le salut du peuple – genom en talesperson som utlovade att ett civilt övergångsstyre ska etableras, för att bädda för nyval "inom rimlig tid".

– Vi är inte intresserade av makt, vi är intresserade av landets stabilitet, sade talespersonen Ismaël Wague då.

Presidenten: Inget val

Några timmar tidigare hade den frihetsberövade presidenten Ibrahim Boubacar Keïta framträtt i tv.

– Jag vill inte se något blod spillas för att hålla mig vid makten, sade han, sade han, utan att dölja att han tvingats bort.

– Om vissa delar av våra beväpnade styrkor vill att min tid vid makten ska ta slut genom att vidta dessa åtgärder, har jag då något val?

Soldater förde på tisdagseftermiddagen bort Keïta och premiärminister Boubou Cissé, till juntans bas i Kati utanför huvudstaden Bamako. Militärerna möttes av jublande människor när de närmade sig presidentens residens, där de båda ledarna befann sig.

Det är oklart om Keïta fortsatt hålls på militärbasen i Kati, som ironiskt nog utgjorde nav även för militärkuppen 2012. Det var den som ledde till valet 2013 då Keïta kom till makten.

Omvärlden fördömer

FN:s säkerhetsråd fördömer, efter ett extrainkallat möte på onsdagen, kuppen i Mali och uppmanar militären att släppa alla fängslade regeringsmedlemmar.

Militärkuppen har sedan tidigare kritiserats av FN, EU, USA och den forna kolonialmakten Frankrike. FN:s generalsekreterare António Guterres har fördömt militärens agerande och kallat in säkerhetsrådet för ett krismöte om utvecklingen i Mali.

Afrikanska unionen har meddelat att Malis medlemskap fryses fram tills dess att civilt styre har återinrättats.

Månadslånga protester

Mali gränsar till sju andra länder i Västafrika. Flera av gränserna är långa, svårbevakade och mer eller mindre laglöst land i Sahara, men åtminstone formellt stängdes gränserna tidigt på onsdagen. Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas har också fryst alla monetära transaktioner mellan Mali och övriga 14 medlemsländer.

Bortförandet av Keïta och Cissé kom efter en orolig sommar där massiva protester har lamslagit Mali. Demonstranternas vrede har riktat sig mot Ibrahim Boubacar Keïtas påstådda oförmåga att förbättra det allvarliga säkerhetsläget och få bukt med korruptionen.

Svensk närvaro

Sverige har ungefär 170 man i internationella militära insatser i Mali, varav de flesta ingår i det FN-ledda Minusma. Sveriges camp är i Gao i östra Mali, långt från huvudstaden Bamako, där presidenten och premiärministern togs i förvar av militär på tisdagen.

– De sitter 130 mil från Bamako, de flesta. Så de är inte i nuläget påverkade av vad som sker, säger Försvarsmaktens pressekreterare Therese Fagerstedt till TT.

– De upplever inte att det finns någon hotbild mot den svenska styrkan på något sätt, förklarar Fagerstedt, efter telefonsamtal med svensk personal i Mali under onsdagen.

Även på det stora hela verkar kuppen ha gått relativt lugnt till. Upprorsmakarna välkomnades på huvudstaden Bamakos gator i tisdags och inga dödsoffer har rapporterats.

Fakta: Rike med gyllene historia

Mali är Västafrikas till ytan största land (de ännu större grannländerna Algeriet och Niger klassas inte som Västafrika). Arealen är 1,25 miljoner kvadratkilometer – nästan tre gånger så stor som Sveriges yta.

Landet har en dramatisk och storartad historia. Under de senaste två millennierna har det varit en viktig del i tre mäktiga imperier, Ghana-, Mali- och Songhai-rikena. Handelsrutterna genom Sahara byggde upp mytomspunna rikedomar för de styrande.

1300-talshärskaren Mansa Musa sägs ha haft så mycket guld med sig när han, understödd av tiotusentals soldater och slavar, reste till Mecka att han utlöste inflation längs hela resvägen. Timbuktu var en centralort för handel, utbildning och kultur, och berättelserna om skatterna och det sagolika välståndet där gjorde den avlägsna ökenstaden mytomspunnen i Europa.

Men när just europeiska länder började etablera handelsrutter via världshaven på 1500- och 1600-talen försvann Saharas ekonomiska roll. Västafrika tvingades försörja bland annat Amerika med slavar, men de inre ökenområdena blev relativt ointressanta för omvärlden. Först kring sekelskiftet 1800–1900 tog kolonialmakten Frankrike kontrollen. När landet blev självständigt 1960 tog man namnet från ett av den gamla storhetstidens riken.


Fakta: Konflikter i Mali

Efter bland annat förvärrat jihadistiskt våld och en statskupp 2013 har flera internationella militärinsatser byggts upp i landet. Opération Barkhane leds av Frankrike, och har som huvudsyfte att bekämpa extremislamister i Sahel. Barkhane byggs nu ut med Task Force Takuba, som ska innehålla specialförband från bland annat Sverige.

Sverige har redan 150 man i det FN-ledda Minusma, som totalt består av 15 000 personer och har ett bredare samhällsnyttigt mandat än Barkhane. Minusma har dock blivit en av FN:s farligaste insatser i världen, med hittills över 200 stupade.

På plats från Sverige finns även 15 personer inom EUTM, EU:s instruktörsinsats i Mali.

I och med att Task Force Takuba byggs upp kommer den svenska militära närvaron i Mali att växa. Även bland andra Danmark och Norge deltar i de internationella insatserna i landet.

Liksom i flera andra västafrikanska länder bygger motsättningarna i Mali mycket på kulturella och sociala skillnader mellan folkgrupper i norr respektive söder. Läget förvärrades i och med Libyens diktator Muammar Gaddafis fall 2011, då vapen och stridsvana människor därifrån spreds in i flera närbelägna länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!