LĂ€kare: Navalnyjs symtom ett skolboksexempel

Ryska lĂ€kare har sagt att de inte tror att Aleksej Navalnyj blivit förgiftad. Det tyska sjukhuset som nu vĂ„rdar honom pekar pĂ„ motsatsen – och tror att kolinesterashĂ€mmare ligger bakom oppositionspolitikerns insjuknande. –Symtombilden man uppvisar brukar vara som ett skolboksexempel, sĂ€ger överlĂ€karen Erik Lindeman.

Erik Lindeman (i bild), överlÀkare pÄ Giftinformationscentralen, tror inte att de ryska lÀkarna kan ha missat Aleksej Navalnyjs troliga förgiftning. Arkivbild.

Erik Lindeman (i bild), överlÀkare pÄ Giftinformationscentralen, tror inte att de ryska lÀkarna kan ha missat Aleksej Navalnyjs troliga förgiftning. Arkivbild.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Brott & Straff2020-08-25 13:45

För mindre Àn en vecka sedan insjuknande Aleksej Navalnyj ombord pÄ en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva. Politikerns stab sade direkt att de trodde att Navalnyj fÄtt i sig gift nÀr han drack en kopp te före avfÀrd. Planet fick nödlanda i staden Omsk, dÀr han fick intensivvÄrd. I helgen flögs han till Charitésjukhuset i Berlin, dÀr han nu vÄrdas.

De ryska lÀkare som vÄrdade honom inledningsvis har hÀvdat att man inte funnit nÄgra spÄr av gift, och att Navalnyj antagligen darbbats av en matsmÀltningsrubbning.

Men i mÄndags berÀttade företrÀdare för det tyska sjukhuset att man funnit spÄr av förgiftning hos Navalnyj. Enligt sjukhuset finns tecken pÄ att detta skett med en substans inom gruppen kolinesterashÀmmare. Exakt vilket Àmne som Navalnyj kan ha fÄtt i sig har inte framkommit Ànnu.

Kan kvÀvas

KolinesterashÀmmare finns i en rad olika lÀkemedel och anvÀnds exempelvis för att behandla patienter med Alzheimers sjukdom. Men det Äterfinns Àven i bland annat nervgift och bekÀmpningsmedel.

Erik Lindeman, överlÀkare vid Giftinformationscentralen, förklarar att kolinesterashÀmmare i vissa delar av vÀrlden anvÀnds vid insektsbekÀmpning.

– Det Ă€r förbjudet inom EU och Europa. Det beror pĂ„ att det Ă€r sĂ„ himla farligt om mĂ€nniskor fĂ„r i sig av det, sĂ€ger han.

Kort sagt sÄ blockerar kolinesterashÀmmare enzymet i kroppen, som bryter ner signalsubstansen acetylkolin.

– Vad som hĂ€nder i praktiken Ă€r att man börjar svettas ymnigt, förklarar Erik Lindeman.

Det stannar inte dÀr.

– Sedan börjar det verkligen rinna. Svetten rinner, tĂ„rarna, saliven. . . och sĂ„ börjar det rinna jĂ€ttemycket frĂ„n luftvĂ€garna. Det börjar skumma frĂ„n luftrören och dĂ„ finns det en risk att man kvĂ€vs av sina egna utsöndringar.

"Minst trovÀrdigt"

Andra symtom Àr en lÄngsam hjÀrtrytm och att pupillerna blir vÀldigt smÄ. Vid svÄra förgiftningar fÄr man en generell muskelförlamning, andningen upphör och man blir till slut medvetslös.

TT: Ryska lĂ€kare hĂ€vdar att Navalnyj troligen inte förgiftades. Är det trovĂ€rdigt, anser du?

– Nej, det Ă€r inte trovĂ€rdigt, svarar Erik Lindeman snabbt.

Han betonar att han inte sett Navalnyj sjÀlv, men sÀger att symtomen vid en förgiftning med kolinesterashÀmmare brukar vara som ett skolboksexempel.

– Av nĂ€stan alla förgiftningar sĂ„ blir det allra minst trovĂ€rdigt nĂ€r det handlar om just kolinesterashĂ€mmare.

Det tyska sjukhuset uppger att Aleksej Navalnyj nu fÄr motgiftet atropin, rapporterar Reuters.

TT: Är det en vedertagen behandling?

– Absolut. Det Ă€r en sĂ„dan sak som vi har viss beredskap för i Sverige. Det finns en rĂ€dsla att den hĂ€r typen av substans skulle kunna anvĂ€ndas som ett kemiskt vapen i krig eller i en terrorattack, sĂ€ger Erik Lindeman.

Hittills har Navalnyjs tillstÄnd uppgivits vara stabilt.

Förgiftningar med kolinesterashÀmmare har förekommit tidigare i historien, bland annat mot ryssar. Den 4 mars 2018 förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal med nervgiftet novitjok i brittiska Salisbury.

RÀttad: I en tidigare version angavs en felaktig slutsats frÄn ryska lÀkare.

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj Àr en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig kÀnd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK men ocksÄ engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmÀstarval.

Han försökte stÀlla upp i presidentvalet 2018 men tillÀts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.

Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlÄtande frÄn EuroparÄdet om rÀttsprocessen. Efter en ny rÀttegÄng fick han en villkorlig dom pÄ fem Är. Han har sjÀlv kallat rÀttsprocessen riggad i syfte att hindra honom frÄn att stÀlla upp i valet.

44-Ärige Navalnyj har vÀxt fram som oppositionens karismatiska och, inte minst, yngre ansikte utÄt. Men han har ocksÄ vÀckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden och för att tidigare ha deltagit i en hÄrdför nationalistmarsch.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!